Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2013 » Листопад » 05

Місяць тому здійснилась значна подія не тільки для району та області, а мабуть, і для всієї України: багата на історичні осередки Чернігівщина поповнилась ще одним унікальним музеєм.
В селі Олешня Ріпкинського району двері відкрив музей видатної просвітительки та педагога - Софії  Русової, який вже отримав безліч позитивних відгуків від фахівців. Про нелегку справу створення музею розповідає ініціатор проекту, президент благодійного фонду ім.. Софії Русової Іван Чаус. 

-         Як виникла ідея створення музею?

-         Вперше я почув навіть не про Софію Русову, а про Федора Ліндфорса, і багато цікавого дізнався від місцевих жителів. Коли почав детальніше вивчати цю тему, захотілось створити невеличкий родинний музей…Існує багато куточків спадщини Софії Русової в навчальних закладах, але мені хотілось розкрити її особистість не лише як педагога, а як людину, показати її життєвий шлях, родинні стосунки, зібрати воєдино її спадщину.

-         Що було найскладнішим в здійснені проекту та скільки часу пішло на його реалізацію?

-         Спершу думав що створити музей можна за декілька місяців, але глибоко помилявся. Здавалося, маленьке приміщення – а скільки зусиль докладено для його створення. Спочатку був етап реконструкції та реставрації, який тривав біля року, - адже будівля знаходилась у вкрай аварійному стані;  ще понад 3 роки пішло на зібрання матеріалів, відтворення інтер’єру позаминулого століття. До цієї справи було залучено ряд провідних фахівців Чернігівського історичного музею ім.. В Тарновського. Багато ексклюзивних експонатів надані родичами Софії Русової з-за кордону –це численні фото, листування, особисті речі, книги та оригінали рукописів, які на цей час існують лише в одному екземплярі.

-         В музеї є кімната, де представлена історія гончарства в Олешні та гончарні вироби. З чим це  пов’язано?

-        


Далі>>>
Переглядів: 429 | Додав: DimaX | Дата: 05.11.2013 | Коментарі (0)

Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz