Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

Голубі озера – популярне місце відпочинку в літній період. Щорічна кількість відпочивальників з кожним роком збільшується, адже голубі озера відомі не лише мальовничою природою, а і цілющістю води. Сьогодні в цьому казковому куточку серед соснових лісів відпочиває близько 250тис. туристів в літній сезон. Але, нажаль, така кількість відпочивальників щорічно залишає велику кількість сміття, забруднюючи територію та робить озера менш привабливими для комфортного відпочинку.

Сьогодні за організації президента благодійного фонду імені Софії Русової Івана Чауса проведено день довкілля на території Голубих озер, Ріпкинського району. До прибирання території долучилися учні та керівництво Ріпкинської гімназії та школи №2. Спільними зусиллями вдалося повністю прибрати сміття з території Великого Голубого озера.

В майбутніх планах благодійного фонду – облаштування території відпочинку з дотриманням санітарних норм: створення пляжної зони, ігрових площадок, дитячих майданчиків, торгової зони, встановлення урн для сміття, туалетів.

Бережіть природу! Залишаючи бруд, людина руйнує екосистему і тим самим обмежує себе в можливості повноцінного відпочинку та повноцінного життя. 


Переглядів: 610 | Додав: DimaX | Дата: 16.04.2011 | Коментарі (0)

Син Софії Русової Юрій Русов  у своїх спогадах про матір з нагоди століття з дня її народження занотував образ невеличкої, зграбної, худенької жінки, але водночас надзвичайно цілеспрямованої, вольової, діяльної, мужньої патріотки про яку можна дійсно сказати: "тіло нічтожне, дух животворний". С.Русова воліла перемагати в ім’я обов’язку. «А цей обов’язок вона завжди бачила у праці й боротьбі на корсить України», - писав Ю.Русов. він зазначив, що постать С.русової – це зразок однієї з тих героїнь українського відродження, які не дбали про матеріальні прибутки, а все життя, усі сили віддавали на те, щоб Україна здобула незалежність.

«Коли мова йшла про Українську справу, то ніщо не могло спинити її завзяття: Ні родина, ні діти, ні переслідування…ні тюрми, ні арешти, тяжкі умови еміграції, ні події приватного життя…Ніщо не спиняло її енергії у боротьбі за український ідеал».

Ю.Русов

Читати далі>>>
Переглядів: 1696 | Додав: DimaX | Дата: 11.04.2011 | Коментарі (0)

12-тирічній Карині Юльчиєвій., з с.Даничі, Ріпкинського району, Чернігівської області необхідна термінова допомога. Дитині поставлено діагноз - цироз печінки. Зараз вона знаходиться у вкрай важкому стані в реанімації в клініці «ОХМАТДИТ», м. Київ та потребує  невідкладної операції з пересадки печінки.

Дівчинка є напівсиротою(померла мати).

Благодійний фонд звертається до всіх небайдужих не залишатися осторонь та допомогти врятувати життя Карини.

Вартість такої операції складає 120,000$.

Банківські реквізити для переказу коштів на операцію:

Благодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ

Переглядів: 725 | Додав: DimaX | Дата: 30.03.2011 | Коментарі (0)

Олександр Федорович Ліндфорс (1837 – 1890) – відомий громадський діяч не лише Чернігівщини, а й Російської імперії в цілому. Втім, його життєвий шлях, громадська діяльність не знайшли висвітлення в історичній літературі. Отож наша стаття має на меті надолужити цю прогалину.
О.Ф.Ліндфорс народився 12 лютого 1837 р. у Тобольську в родині полковника російської армії Федора Федоровича Ліндфорса (1807–1871) та його дружини Анни Олександрівни, уродженої Жерве (1816 – 1859). Дід Олександра по батьківській лінії Федір Андрійович (Аксель Фрідрих) Ліндфорс (1760 – 1813) був ліфляндським дворянином шведського походження.

Читати далі>>>
Переглядів: 2061 | Додав: DimaX | Дата: 26.03.2011 | Коментарі (6)

Вже в п’яте  поспіль в Чернігові проводиться конкурс серед учениць загальноосвітніх шкіл міста «А я просто українка».

Вчора в палаці дітей та юнацтва відбувся фінальний етап цього конкурсу, до якого потрапило 16 учасниць.
В нелегких конкурсних завданнях дівчата демонстрували свої музичні та співочі таланти -  на сцені звучали українські пісні, гра на музичних інструментах та танці. Також були представлені вироби з вишивки, з бісеру, дизайнерський одяг, незвичайні вироби з соломи та багато інших дивовижних речей. Одним словом, наше місто багате на таланти. Окрім цього дівчата частували журі власноруч приготованими стравами української кухні та показували свої знання українських традицій.

Не менш важливим конкурсом було домашнє завдання – в якому дівчата мали дати відповіді на запитання про життя та  працю видатного українського педагога та державної діячки, Софії Русової.
Оцінювало таланти наших учасниць поважне журі, в складі якого був президент Благодійного фонду ім..Софії Русової Чаус І.П., голова правління фонду ім. Георія Вороного Оберемко О. М., методист науково-методичного центру Олегьдаєвська В.М.

За результатами підсумків цього року перемогу здобули:

І місце: Коваленко Марина, ліцей №15;

ІІ місце: Ребенок Анна, загальноосвітня школа №9;

ІІІ місце: Лагойко Надія, загальноосвітня школа №14.

Іван Чаус надав благодійну допомогу у проведенні конкурсу та нагородженні всіх учасниць цінними подарунками, а також вручив спеціальний приз від благодійного фонду переможниці номінації «Місс глядацьких симпатій» Макатер Марії, учениці загальноосвітньої школи №4. 

Вітаємо дівчат з перемогою!


ФОТОЗВІТ>>>
 
Переглядів: 580 | Додав: DimaX | Дата: 16.03.2011 | Коментарі (0)

Дорогі жінки!
Сердечно вітаємо вас із найпрекраснішим святом весни – Міжнародним жіночим днем 8 березня!
Добрі і ласкаві, мужні і ранимі, такі хоробрі і такі тендітні, ви – найдорожче, що є в житті чоловіків. Охоронниці домашнього вогнища, берегині роду людського, Ви народжуєте і виховуєте дітей, передаючи з покоління в покоління традиції високої духовності, культури, працьовитості. Щедрість ваших душ зігріває, а сила духу – захоплює.
Від усієї душі бажаємо Вам величезного жіночого щастя, любові і добра! Бажаємо, щоб кожен прийдешній день Ви зустрічали з посмішкою, з передчуттям радості, із впевненістю і щиросердечним спокоєм!
Єдності, згоди і благополуччя Вашій родині!

Переглядів: 503 | Додав: DimaX | Дата: 07.03.2011 | Коментарі (0)

 «…І мене в сім'ї великій,
В сім'ї вольній, новій,
Не забудьте пом’янути
Незлим тихим словом.»

Т.Г. Шевченко

  Наближається 197 річниця від дня народження видатного українського поета, прозаїка та художника Т. Г.Шевченка, творча спадщина якого стала основою української літератури та відома не лише на батьківщині, а і за її межами.
  З цієї нагоди голова благодійного фонду ім. Софії Русової Іван Чаус відвідав школи селищ Радуля та Задеріївки, що знаходяться в чорнобильській зоні.
  Благодійний фонд подарував вчителям та учням шкіл концерт за участі народного артиста України, лауреата Шевченківської премії, кобзаря-лірника Нечепи Василя Григоровича. У виконанні артиста пролунало безліч чудових композицій серед яких й ті, що присвячені Т.Г.Шевченко. Усі з захопленням прослухали ліричні співи,  маленьке свято пам’яті поета не залишило осторонь ні вчителів, ні учнів.


ФОТОЗВІТ>>>
Переглядів: 567 | Додав: DimaX | Дата: 04.03.2011 | Коментарі (0)

Сьогодні в обласному філармонійному центрі відбулись урочистості з нагоди відзначення 155- річниці від дня народження видатної просвітительки та педагога Софії Русової за участі  голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, голови обласної ради Анатолія Мельника, депутата обласної ради та президента благодійного фонду імені Софії Русової Івана Чауса, директора Національного науково-дослідницького інституту українознавства Петра Кононенка.

Свято розпочалося з церемонії вшанування переможців та лауреатів обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2011». Найкращі вчителі міста Чернігова та області отримали нагороди за досягнення на педагогічній ниві.

Про життя та працю видатної просвітительки Софії Русової та її надзвичайний вклад в розвиток української школи та педагогіки всім присутнім нагадав документальний фільм, підготовлений благодійним фондом ім. Софії Русової.

Урочистості продовжилися церемонією нагородження переможців обласного конкурсу серед учнівської та студентської молоді, на кращий твір за темами: «Найдорожчий скарб кожного народу – це його діти» та «Для себе жити сумно та нецікаво". Саме ці влучні цитати стали основами для написання творчих робіт. На адресу благодійного фонду надійшло більше тисячі робіт. Надзвичайно по-різному та по-особливому спромоглися розкрити теми переможці, різножанровість та яскрава мова творів також показали високу літературну обізнаність учасників. Найкращими в цьогорічному конкурсі стали:

Серед студентів, Тема творів: «Для себе жити сумно і нецікаво»

І місце – Ільзіт Оксана Вікторівна, студентка ІІ курсу, філологічного факультету ЧНПУ ім..Т.Г. Шевченка

ІІ місце – Анастасія Суховій Володимирівна, студентка ІІІ курсу, юридичного факультету, Чернігівського державного інституту економіки і управління

ІІІ місце – Мельниченко Дмитро Юрійович, студент І курсу, філологічного факультету, ЧНПУ ім..Т.Г. Шевченка

Серед учнів, Тема творів: «Найдорожчий скарб кожного народу – його діти»

І місце – Чепурна Марія Анатоліївна, учениця І курсу Сокиринського професійно-аграрного ліцею

ІІ місце – Плясун Ольга Миколаївна, учениця 11 класу, 22 ліцею, Чернігів.

ІІІ місце -  Богойко Аліна Василівна, учениця 11 класу, Великоустівської ЗОШ І-ІІІст., Сосницького району

Грамоти, пам’ятні подарунки, премії та квіти лауреати отримали з рук президента благодійного фонду ім..Софії Русової Івана Чауса та доктора філологічних наук, професора, академіка, лауреата Міжнародної премії імені Й. Гердера, Петра Кононенка.

Свято супроводжувалося концертом та виступами артистів обласного філармонійного центру. Гадаємо, що цей день по-справжньому запам’ятався переможцям конкурсу, тож побажаємо їм натхнення та і надалі розвивати свій творчий талант.

Висловлюємо велику подяку всім, хто приймав участь в нашому конкурсі. Можливо, цього разу не вдалося потрапити до трійки найкращих, але це може обов’язково статися наступного разу.


ФОТОЗВІТ>>>
Переглядів: 653 | Додав: DimaX | Дата: 18.02.2011 | Коментарі (1)

Вже підведені підсумки конкурсу на кращий твір серед учнівської та студентської молоді, присвяченого до 155-річниці з дня народження видатної просвітительки та педагога Софії Русової. На адресу фонду надійшло біля 1300 робіт з різних куточків нашої області.

Церемонія нагородження лауреатів, чиї роботи визнані кращими, відбудеться на урочисостях, присвячених 155-річчю від дня народження Софії Русової

17 лютого 2011 року,  в обласному філармонійному центрі.

Початок: 12.00.
Переглядів: 721 | Додав: DimaX | Дата: 15.02.2011 | Коментарі (3)

Нещодавно голова Благодійного фонду ім. Софії Русової Чаус Іван Петрович відвідав старообрядницьку церкву св. Великомученика Димитрія в Добрянці. Це єдина старообрядницька церква, яка збереглась на сьогодні в Чернігівській області.  

Старообрядництво – це сукупність релігійних течій і організацій в руслі руської православної традиції, які були противниками прийнятої в 1650-1660-х роках  патріархом Никоном та царем Олексієм Михайловичем церковну реформу, метою якої була уніфікація Руської церкви з Грецькою церквою та передусім церквою Константинопольською. Реформа богослужіння спричинила розкол в Руські церкві,  і прихильники старообрядництва почали іменувати себе розкольниками. Старообрядці як і раніше, вважають лише себе в повній мірі православними християнами, розцінюючи Православну церкву Московського патріархату як інославну. Після Никоновської реформи почалися переслідування старообрядців, які в свою чергу почали масово переселятися в більш безпечні місця. Одним з таких поселень стало селище Добрянка.
       Відома Добрянка й тим, що тривалий час тут переховувався відомий ватажок селянських повстань Росії Ємельян Пугачов, який в 1772 році отримав паспорт на добрянському форпості. Після цього Є.Пугачов організував відоме селянське повстання в Росії.
      
Через Добрянку до середини ХІХ століття проходив поштовий Єкатерининський тракт Петербург-Одеса. В Добрянці побували відомі історичні особи: імператори Росії Микола І та Олександр ІІ, О.С.Пушкін, Т.Г. Шевченко, М.В. Гоголь, Є.П. Гребінка,  М.І. Костомаров, дипломат М.К. Гирс, П.Г. Тичина, В.І. Самійленко, С.Ф. Русова.
      
Особисто в своїх «Споминах» Софія Русова описує Добрянку так: «У віддалі 12 верстов від Алешні – містечко-слобода Добрянка, виключно заселена москалями старого загарту. Ця Добрянка й була нашою поштовою станцією й найближчим торгівельним пунктом. Коли в 60-х роках приїздив до Добрянки цар Олександр ІІ, він пропонував розкольникам провести залізницю на Гомель. Розкольники з хлібом-сіллю благали, щоб жодна залізниця там не проходила та не порушувала спокою їх замкнутого в казених лісах та наносних пісках містечка..»
     
Іваном Петровичем Чаусом вже встановлено пам’ятний знак до 300-річчя Добрянки та перебування Ємельяна Пугачова, а в майбутніх планах благодійного фонду розробка макету та встановлення пам’ятного знаку старообрядцям та видатним особам, які побували в Добрянці.  


ФОТО>>>
Переглядів: 738 | Додав: DimaX | Дата: 07.02.2011 | Коментарі (1)

« 1 2 ... 16 17 18 19 20 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz