Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

18 лютого відзначаємо День Народження Софії Федорівни Русової.  Війна з росією змінила всі наші погляди на сьогодення, об'єднаннала всіх нас, і наших друзів навколо однієї єдиної мети - перемоги України!
Голова благодійного фонду ім. Софії Русової - Іван Чаус з 24 лютого, з першого дня повномасштабного вторгнення окупантів, вступив до лав ЗСУ, хтось займється волонтерством, а хтось допомогає волонтерам донатами, це справжнє єднання - саме те що необхідно для перемоги над агресором. 

Софія Русова  за свою роки своєї діяльності та позицію проти режиму росії також неодноразова піддавалась репресіям і перебувала в ув'язненні, але  велич великої жінки жоден режим не зламав. 

Зараз триває боротьба і на культурному фронті, в Чернігові активно піднімається питання щодо зміни назви бібліотеки їм. Короленко. На нашу думку  Софія та Олександр Русови, які  брали активну участь у створенні і розвитку цієї бібліотеки, більш ніж заслуговують щоб головна бібліотека нашого регіону носила ім'я цієї славної родини.

Переглядів: 128 | Додав: DimaX | Дата: 18.02.2023 | Коментарі (0)

За підтримки благодійного фонду ім. Софії Русової в обласній бібліотеці для юнацтва відбувся круглий стіл «Україна в вогні». На якому були презентовані книги відомих істориків Михайла Жирихова «Маріуполь», та Сергія Дзюби «Чернігів в вогні».

Які викликали великий резонанс в Україні, та за її межами.Сестри Тетяна та Інна Чабан виконали нові пісні на слова Сергія Дзюби. В круглому столі взяв участь відомий краєзнавець та історик Володимир Єрмак та голова благодійного фонду ім. Софії Русової Іван Чаус, який підвів підсумки круглого столу, розповів про плани благодійного фонду, та допомогу дітям загиблих воїнів.

Переглядів: 125 | Додав: DimaX | Дата: 05.02.2023 | Коментарі (0)

Близько 20 дітей з усієї області завітали сьогодні, 7 січня, в обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм на різдвяне свято «Діти Героїв». Батько кожної дитини — воїн, який загинув, захищаючи Україну та її незалежність.

Спершу дітлахи переглянули музичну виставу «Аддамси та новорічні традиції», потім — вітання та подарунки, зокрема й від австрійських однолітків із Гмундена. До речі, разом із зібраними подарунками діти передали лист, висловлюючи свою підтримку. Його озвучили під час заходу.

Організували свято голова Благодійного фонду імені Софії Русової - Іван Чаус та БФ «Єдиний Волонтерський Центр. Чернігів» за підтримки Чернігівської ОВА. Партнерами виступили БФ «Синій птах» та Церква адвентистів сьомого дня у м. Чернігів.

На свято приїхали не всі діти. Проте свої подарунки вони обов’язково отримають. Подібних заходів цього року, як зауважив голова Благодійного фонду імені Софії Русової Іван Чаус, буде ще багато: є не тільки свого роду «дорожня карта», а й плани щодо розробки відповідної програми на п’ять років.

 

 

Переглядів: 119 | Додав: DimaX | Дата: 08.01.2023 | Коментарі (0)

Бібліотека не є, як колись дивились на неї, лише книгозбірня. Ні, це жива організація, де йде постійний обмін думок, поступовий розвиток усієї людності". Це слова видатного українського педагога - просвітительки, державної діячки України Софії  Русової, як заповіт на практиці втілюїться у життя обласною бібліотекою для юнацтва м. Чернігів. 
Вже багато років бібліотека є справжнім центром дослідження та популяризації творчої спадщини Софії Русової. У бібліотеці було організовано чимало змістовних та цікавих заходів пам'яті Софії Русової,  В'ячеслава Чорновола, Левка Лук'яненка,  та інших борців за волю України.  
Після жорстокого  бомбардування стадіону ім. Ю. Гагаріна російською авіацією у березні, бібліотека зазнала значного руйнування.  Сьогодні працівники бібліотеки рятують багатий книжковий фонд та уціліле майно. Більше того, із під завалів був врятований чудовий твір мистецтва - картина народного художника України Анатолія Шкурка "Михайлина Коцюбинська". 
Благодійний фонд "Софії Русової", на чолі з його головою - Іваном Чаусом, не залишились осторонь.  Працівникам бібліотеки за тяжкі умови праці по врятуванню фондів, їх відновленню та налагодженню роботи бібліотекі була надана гуманітарна допомога.
Незабаром за участю Івана Чауса, буде представлено врятовану та реставровану картину А. Шкурка  "Михайлина Коцюбинська", адже саме цій людині вдалося у 1996 році перевидати "Мої спомини" Софії Русової, де правдиво висвітлюються сторінки історії нашої рідної України.

Переглядів: 346 | Додав: DimaX | Дата: 21.09.2022 | Коментарі (0)

Півроку. Скільки емоцій передає одне слово. Півроку нестерпного болю.

Півроку боротьби за свою незламність та незалежність. Незалежність знову.

З початку повномасштабного вторгнення Благодійний фонд ім.Софії Русовоії підтримує та надає допомогу як жителям області, так і нашим захисникам. До лав захисників приєдналось і наше керівництво. Волонтерами стала частина нашої команди. Адже ми гордо носимо ім’я нашої славетної землячки Софії Русової, яка за імперських часів, так само, боролась та виборювала визнання українскої державності, українскої мови та традицій, за що декілька разів була засуджена до ув’язнення. Незламних дух, який ми отримали в спадщину від наших предків допомогає і понині. Ми пам’ятаєм. Вони допомагають.

            Ми щиро вітаємо з Днем незалежності! Ми щиро віримо у нашу перемогу! Ми щиро дякуємо кожному з вас за ці півроку любові і віри один до одного і до своєї держави!

            Слава Україні!

Переглядів: 166 | Додав: DimaX | Дата: 24.08.2022 | Коментарі (0)

Війна триває і разом з нею продовжується життя. Місто- герой Чернігів надовго запам’ятає біль страшної битви. Про це завжди будуть нагадувати шрами на місцевих спорудах, однією з яких стала бібліотека ім. В.Г. Короленка. Разом з відбудовою пошкоджень було прийняте рішення й змінити назву, тому голова благодійного фонду Іван Чаус звернувся до голови Чернігівської ОДА В’ячеслава Чауса з проханням переіменувати бібліотеку іменем Олександра та Софії Русових, адже саме вони причетні до створення цієї історичної спадщини. 
Нагадаємо, що видатний український педагог і горо платний діяч Софія Русова та її чоловік- відомий земський статистик, науковець, і громадсько-політичний діяч Олександр Русов все своє свідоме життя присвятили піднесенню освітнього рівня українського народу, приділяючи значну увагу не лише шкільництву, а й розвитку бібліотечної справи. 

Під час перебування в Чернігові у 1876-1878 рр. вони увійшли до складу ініціативної групи, зусиллями якої була заснована Чернігівська громадська бібліотека. 15 березня 1877 р. Русови взяли участь у першому установчому зібранні членів-засновників бібліотеки, на якому С. Ф. Русова була обрана до першого складу правління бібліотеки. Заснування і становлення бібліотеки відбувалося, в основному, за рахунок пожертв, вiдтак О. О. Русов передав на цю справу 25 крб. Подружжя Русових і надалі підтримувало новостворену бібліотеку коштами книгами. Зокрема, завершуючи в Києві видання своєї праці «Нежинский уезд. Статистико экономическое описание», статистик сповіщав листом від 30 березня 1880 р. Ніжинську повітову земську управу: «Я замовив собі декілька примірників на своєму папері для відправки у Вільне Економічне Товариство, Географічне, Чернігівську громадську бібліотеку й ін. установи».

Подружжя Русових турбувалося про поповнення книжкового фонду бібліотеки, брало активну участь у складанні бібліотечних каталогів, підготовці нарису з історії бібліотеки, присвяченого 20-річчю її діяльності. Щорічні звіти бібліотеки за цей період здебільшого написані рукою О. О. Русова.

Відтак, є достатньо підстав для присвоєння Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці iмен її фундаторів Софії та Олександра Русових. - громадських діячів. 

Для довідки: Ще у 2019 році було урочисто відкрито пам'ятну дошку Софії та Олександра Русових на фасаді будівлі даної бібліотеки.

Чекаємо на гарні новини!

Переглядів: 236 | Додав: DimaX | Дата: 11.06.2022 | Коментарі (2)

Сьогодні всі люди, які залишились на своїх землях працюють єдиним фронтом. 
Кожен з нас робить все, що в його силах. 
Хтось взяв до рук зброю, та обороняє нас від агресора.
Хтось допомагає фізично тим, хто не має змоги.
Хтось готує їжу. Хтосьь розвозить їжу, ліки та воду.
Хтось допомагає фінансово. Хтось займається логістикою.
Хтось допомагає молитвою. 
Дякую кожному, хто допомагає чим може.
Тільки разом до перемоги!

Переглядів: 190 | Додав: DimaX | Дата: 25.05.2022 | Коментарі (0)

7 лютого виповнилося 175 років з дня народження Олександра Олександровича Русова, відомого українського земського статистика, етнографа, фольклориста і громадського діяча, чоловіка Софії Русової. 

Олександр Олександрович Русов народився 7 лютого 1847 р. в м. Києві в сім’ї росіянина — військового лікаря. Уже в дитинстві він почав розуміти, що поряд співіснують дві різні мови : одна, на якій треба вчити вірші й байки, а друга — якою вчитель пише вірші.

У 1870 р. розпочалася активна діяльність Олександра Олександровича Русова як одного з найенергійніших і видатних членів Київської громади. Він брав участь у підготовці до видання історичних пісень М.П.Драгоманова і В.Б.Антоновича, працював над укладанням українського словника, здійснював екскурсії та експедиції по Україні, збираючи етнографічні матеріали, писав вірші, захоплювався музикою і співом (в опері М.Лисенка і М.Старицького «Різдвяна ніч» виконував роль Вакули). 
Подружжя Русових
 
У 1874 р. дружиною Олександра Олександровича Русова стала Софія Ліндфорс (Софія Русова) — згодом відомий педагог, просвітниця. Олександр Олександрович відіграв вирішальну роль у її становленні як громадського діяча й ученого : «Він перший відкрив мені красу української народної поезії, заговорив до мене українською мовою, і без довгих промов та роз’яснень збудив у мене ту любов до нашого народу, яка вже ніколи не покидала мого серця і керувала моїми політичними виступами, всією моєю працею довгі літа».

У 1877 році Олександр Русов був у числі з започатковувачів Бібліотеки ім. Короленка, яка й досі функціонує у Чернігові, і на фасаді якої пам'ять Олександра Олександровича вшановано меморіальною дошкою, що встановлена там за сприяння голови благодійного фонду ім. Софії Русової - Івана Чауса.

Переглядів: 275 | Додав: DimaX | Дата: 23.02.2022 | Коментарі (4)

Сьогодні, 18-го лютого 166 річниця з дня народження Софії Русової - видатної громадської діячки, педагогині, просвітительки.

З нагоди Дня народження Софії Федорівни - голова благодійного фонду ім. Софії Русової - Іван Чаус, відвідав Ріпкинську гімназію імені Русової, та поклав квіти до пам'ятника видатної української педагогині.

Іван Чаус вже понад 10 років є головою благодійного фонду, і опікується культурною спадщиною Софії Русової. Відновлює родову садибу Русових у селищі Олешня, де також функціонує музей видатної громадської діячки - Софії Русової.

Переглядів: 212 | Додав: DimaX | Дата: 18.02.2022 | Коментарі (2)

 Благодійний фонд імені Софії Русової, разом з академією розвитку «Меридіан» відвідали Чернігівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

Голова благодійного фонду Софії Русової – Іван Чаус вже традиційно відвідав вихованців закладу, привітав діточок з Новорічними та Різдвяними святами, поспілкувались у веселій дружній атмосфері, пограли в ігри та веселі конкурси.
 
Не забули і про подарунки, всі вихованці закладу отримали смаколики від благодійного фонду ім. Софії Русової та академії «Меридіан», а заклад отримав необхідний спортивний інвентар, який допоможе у проведенні дозвілля малечі!

Переглядів: 246 | Додав: DimaX | Дата: 12.01.2022 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz