Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

У Чернігівській міській раді відбулась зустріч ініціаторів створення історико-культурного центру Софії Русової.
Відповідно до рішення засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при ОДА від 10 вересня 2020 року дослідники і популяризатори життя і творчості Софії Русової - Володимир Єрмак - бібліотекар обласної бібліотеки для юнацтва, Іван Зайченко - доктор педагогічних наук, Ганна Верес-Демиденко - поетесса, зустрілися із заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів, зокрема, освіти, депутатом обласної ради Вікторією Пекур.

Під час зустрічі були розглянуті питання щодо створення і діяльності у Чернігові історико-культурного центру Софії Русової. Вікторія Пекур підтримала пропозицію провести розширену нараду з даного питання за участі керівників відповідних виконавчих структур, мецената, Президента Благодійного фонду ім.Софії Русової Івана Чауса і вирішити питання щодо створення і діяльності музейно-літературної експозиці на базі обласної бібліотеки дя юнацтва та НУ "Чернігівський колегіум" ім.Т.Г.Шевченка

Переглядів: 365 | Додав: DimaX | Дата: 11.11.2021 | Коментарі (0)

5 років тому, 18-го жовтня 2016 року відійшла у вічність відома чернігівська "пані у капелюшку", одна з берегинь чернігівського кафедрального храму Святої Великомучениці Катерини, ідейна натхненниця благодійного фонду ім. Софії Русової, заслужена вчителька та просто хороша людина - Інесса Іванівна Вачнадзе.

Народилася 15 жовтня 1934 року в м. Чернігів.

З 1953 по 1957 рік навчалася на філологічному факультеті Чернігівського державного педагогічного інституту.

Працювала викладачем естетичного виховання в професійно-технічних училищах м. Чернігів. Протягом 13 років працювала вчителем школи в с. Жукотки Чернігівського району Чернігівської області.

Як волонтер викладає естетику у Вечірній жіночій гімназії «Ювента» м. Чернігів.

З 1 вересня 2007 року – керівник гуртка «Знавці української мови» Чернігівської спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов і гуртка «Естетіс» ліцею № 15 м. Чернігів.

Активно працює на обласному радіо в програмі «Сонячні кларнети».

За плідну роботу І.І. Вачнадзе була нагороджена медаллю «Ветеран праці», нагрудним знаком «Відмінник освіти України». У 2006 році педагогу присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України».

Інесса Іванівна була активним членом благодійного фонду ім. Софії Русової, постійно проводила цікаві лекції для дітей та молоді, своєю позитивною і невичерпною енергією надихала оточуючих до нових звершень, до вивчення рідної мови та підтримки української культури та писемності.

Відійшла у вічність 18 жовтня 2016 року вдома. Відспівували 22 жовтня 2016 року в Катерининській церкві.

Переглядів: 296 | Додав: DimaX | Дата: 26.10.2021 | Коментарі (0)

Цими днями, за фінансової підтримки голови благодійного фонду ім. Софії Русової - Івана Чауса, вийшла в світ нова літературна збірка відомої письменниці,  Ганни Верес (Демиденко) - "Крізь гул століть", випуск якої було приурочено до свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. 
Публікуємо кілька зворушливих рядків з цієї збірки:
 

Крізь гул століть

Добрий вечір, Іване Петровичу! Висилаю обіцяні вірші:
 Історія із кожного спита
Усе в природі йде закономірно:
І пори року, й після ночі день.
Чому ж серед людей питання спірне,
Коли воно стосується ідей?
Отак і в нас: із чим, куди ідем?
Так, всі ми, українці, надто різні,
А як же, кожен вільний – демократ.
Одне лякає: може бути пізно,
Коли той – в луг, той – в плуг, навчав Сократ,
Кров тоді ллється і звучить булат.
Сьогодні вкотре ми на полі бою,
Та й зараз бачення єдиного нема:
Той – у окопі з стрічкою набоїв,
Собою ризикує – не дріма.
В своїх долонях мир для нас трима.
Віддать життя він ладен без остатку –
Для нього воля і земля – святі.
Комусь війна стійкі дарує статки,
Тож в мільярдери він уже злетів.
Ба, кожен служить лиш своїй меті.
Росія ж вміло петлі затягає:
Крим відібравши, нам штовха ОРДЛО,
І ми повільно тихо знемагаєм,
Бо давить жорстко нас орла крило.

Тому і божевілля* відбулось.
І як тут не згадати слів Сократа:
Відбудеться держава в світі та,
Де поважають матір і солдата,
Де кожному земля своя свята.
Історія ж із кожного спита,
Чому так сталось.

 

Переглядів: 349 | Додав: DimaX | Дата: 29.09.2021 | Коментарі (0)

"Майдан національної пам,яті" Таку назву має історико-культурний проект,який 24 вересня 2021 року був представлений у обласній бібліотеці для юнацтва за підтримки Благодійного фонду ім.Софії Русової. Цей проект присвячений 30-річчю проголошення незалежності України та поверненню імені і творчої спадщини Софії Русової до нашого краю. Софія Русова наголошувала; Бібліотека не є , як колись дивились на неї, лише книгозбірня, ні, се жива організація, де йде постійний обмін думок, поступовий розвиток усієї людності". Саме такий обмін думками відбувся у обласній бібліотеці для юнацтва. Участь у заході взяли бібліотекар Володимир Єрмак, громадський діяч Сергій Соломаха, поетеса Ганна Верес-Демиденко, Голова Благодійного фонду ім.Софії Русової, меценат Іван Чаус, Володимир Єрмак детально розповів про діяльність бібліотеки по національно-патріотичному вихованню молоді.Сергій Соломаха представив авторське видання "Чернігівщина;  30 років Незалежності України, Керівна еліта". Поетеса Ганна Верес-Демиденко презентувала нову збірку поезій "До Волі". Ця книга-справжній скарб для спраглих до українського слова та національної ідеї. Одна з поезій присвячена Софії Русовій. Іван Чаус розповів про діяльність фонду по увічненню пам,яті Софії Русової на її батьківщині-с.Олешні, означив перспективи подальшої роботи. Діяльність бібліотеки по національно-патріотичному вихованню молоді триватиме і надалі.

Переглядів: 266 | Додав: DimaX | Дата: 24.09.2021 | Коментарі (0)

Розкрити свій потенціал, обмінятися досвідом, відчути себе творчою частиною суспільства мали можливість діти та молодь з інвалідністю 11 –13 липня на фестивалі творчості «Місток», засновниками і організаторами якого є благодійний фонд ім. Софії Русової.

Захід відбувся на мальовничому березі екокомплексу «Голубі озера» у селі Олешня, Добрянської громади.

Привітали гостей свята голова благодійного фонду ім. Софії Русової - Іван Чаус, народний депутат України - Олег Семінський та заступниця голови Чернігівської облдержадміністрації Олена Дума. Також під час урочистого відкриття для дітей виступила заслужена артистка України Камалія.

Цьогоріч у фестивалі взяли участь понад 100 учасників з Чернігова, Чортківа, Харкова, Києва, Куликівської та Ріпкинської громад, які представляли організації осіб з інвалідністю та їх творчі колективи. 

В перший день учасники фестивалю демонстрували свої творчі візитівки, а вже 12 липня відбувся творчий квест, майстер-класи та конкурсні виступи учасників.

На сцені фестивалю виступали артисти театру «МІСТ» з уривком з вистави  «Сорочинський ярмарок»,  творчі колективи та аматори Любецької та Куликівської громад.

Всі учасники конкурсної програми отримали диплом за участь та почесну відзнаку журі фестивалю, Гран-прі цьогоріч розділи ГО театр «МІСТ» (м. Чернігів) за виставу «Чому Тигрик не смугастий» ( режисер, атор сценарію, автор музики та виконавиця головної ролі Євгенія Коніщева) та творча студія «З теплом у серці» (м. Київ) за яскраві  хореографічні та вокальні номери. 

13 липня, в завершальний день фестивалю, відбувся активний відпочинок, майстер-класи і творчі консультації.

Завдяки благодійному фонду ім. Софії Русової та його голові - Івану Чаусу, учасники, особи з інвалідністю та супроводжуючі їх особи, були забезпечені транспортом, харчуванням та мали комфортні умови проживання на базі екокомплексу «Голубі озера». Крім того кожен учасник отримав пам’ятні дарунки: чашку та футболку з логотипом фестивалю, іграшку.

Учасники фестивалю залишились задоволені та запевнили, що відпочинок їм дуже сподобався. Було весело, цікаво і багато розваг, то тепер з нетерпінням всі чекатимемо наступної зустрічі.

Переглядів: 311 | Додав: DimaX | Дата: 25.07.2021 | Коментарі (0)

Протягом трьох днів екоперлина Чернігово-Сіверщини, туристичний комплекс Голубі озера були місцем проведення Міжнародного фестивалю авторської пісні. Цього року це був вже десятий ювілейний фестиваль, який щоразу більше привертає до себе увагу шанувальників авторської пісні. На святі пісні і музики традиційно відбуваються творчі майстерні, майстер-класи, проходять виступи народних колективів художньої самодіяльності, естрадних колективів і, звичайно ж, конкурсні виступи учасників фестивалю за номінаціями.

Фестиваль став брендом, одним з найкращих фестивалів в Україні, що пропагує досягнення в жанрі авторської пісні і спрямовує свої зусилля на патріотичне виховання та підтримку обдарованої  творчої молоді.

Як розповів засновник фестивалю президент Благодійного фонду ім. Софії Русової Іван Чаус, за десять років свого існування учасниками фестивалю «На голубих озерах» ставали найвідоміші барди України та Білорусі: Олександр Демиденко, Ігор Сильченко, Сергій Наумов, Ірина Шмидова, Володимир Грачов, Олександр Ворох, Валерій Марченко, Олексій Ревенко, Володимир Каверин, Ілля Вінник, Владислав Бондарьков,  В’ячеслав Климович,  Дмитро Долгов та інші уславлені автори і виконавці в жанрі авторської пісні.

10 липня 2021 року відбувся гала-концерт за участю відомих бардів і дипломантів фестивалю. Привітати його учасників та глядачів прийшли також почесні гості: заступниця голови Чернігівської обласної державної адміністрації, голова організаційного комітету фестивалю Олена Дума, народний депутат України Олег Семінський та голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко. До привітань також долучилася відома українська співачка, володарка престижних музичних премій, переможниця конкурсу краси «Міс Світу», заслужена артистка України Камалія. Підбив підсумки Х Міжнародного фестивалю авторської пісні «На Голубих озерах» голова  журі, відомий український автор, виконавець і художник, керівник  Київської школи бардів Дмитро Долгов.

По завершенню церемонії вручення нагород від благодійного фонду ім. Софії Русової і гала-концерту відбулося театралізоване фольклорне дійство «Купальська ніч на голубих озерах», яке учасникам свята подарував Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

А завершила свято концертно-танцювальна програма за участю вокалістів філармонійного центру.

Переглядів: 249 | Додав: DimaX | Дата: 21.07.2021 | Коментарі (0)

Сумна звістка надійшла з Білоруської столиці - Мінська, на 72 році життя, відійшов у вічність соліст золотого складу, легендарного гурту "Пєсняри" - Леонід Борткевич.

В 2019 році за фінансової підтримки благодійного фонду ім. Софії Русової, Леонід Борткевич побував у Олешні, провівши єдиний в Україні концерт, який відбувся на сцені туристичного комплексу "Голубі озера". 

Леонід Борткевич назавжди залишиться у наших серцях, і пам'ять про нього житиме вічно у легендарних піснях Пєснярів.
Вічна пам'ять!

Переглядів: 403 | Додав: DimaX | Дата: 20.04.2021 | Коментарі (0)

Її п'ять разів заарештовували, п'ятнадцять разів проводили обшуки та переслідували. Проте вона не припиняла боротись за українську мову та культуру. Софія Русова - не тільки видатний педагог та просвітниця. Вона була активною громадською діячкою.

17 лютого у стінах обласної бібліотеки для юнацтва за сприяння благодійного фонду ім. Софії Русової зібрали круглий стіл присвячений до 165 річчя видатної просвітительки, де говорили про відродження пам'яті про відому уродженку Чернігівщини.

Софія Русова - яскравий приклад справжньої просвітниці. Разом із старшою сестрою вона відкрила в Києві перший україномовний дитячий садок. Написала багато наукових та педагогічних праць для вчителів, які донині не втрачають актуальності.

У бібліотеці відкрили виставку її друкованих праць, презентували унікальні архівні фото та відеоматеріали з життя Софії Русової. Пролунала її улюблена пісня.

Переглядів: 281 | Додав: DimaX | Дата: 19.02.2021 | Коментарі (0)

17 лютого у Обласній бібліотеці для юнацтва, за сприяння благодійного фонду ім. С. Русової, відбудеться презентація історико-культурного проекту "Майдан національної пам'яті Софії Русової" присвячений 165-річчю від дня народження видатного педагога-просвітительки, державної діячки України. 

Переглядів: 316 | Додав: DimaX | Дата: 04.02.2021 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz