Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2010 » Березень » 24 » Фронт діяльності благодійного фонду ім. Софії Русової
Фронт діяльності благодійного фонду ім. Софії Русової
16:08
Чи добре ми знаємо історію? Історію своєї країни, міста, села, власної родини. І чи взагалі бажаємо покращити свої знання про рідну землю в час, коли доводиться думати більше про проблеми повсякденного життя і побуту?
     Адже інколи, серйозно заглиблюючись в історичні пошуки, можна відкрити для себе дуже багато цікавого і несподіваного. Наприклад, кожен з нас читав буквар, а чи хтось знає, хто був автором першого букваря, виданого українською мовою? Нажаль, таких буде дуже мало. С. Олешня Ріпкинського району мають перш за все пов’язувати з ім’ям його автору, бо саме тут і народилася видатна просвітителька, громадська діячка України, перу якої належить безліч методичних видань серед яких був і вищезгаданий україномовний буквар – Софія Русова.
      Нашим благодійним фондом робиться багато справ, щоб увіковічити пам’ять про видатну землячку, щоб більше людей знали її ім’я. Зараз відновлюється садиба Софії Русової, встановлено пам’ятний знак просвітительки, її іменем названо майдан в Олешні. Фонд надає допомогу малозабезпеченим дітям, вихованцям шкіл-інтернатів та  надає особливу підтримку  Олешнянській школі, в якій свого часу викладала Софія Русова, і яка тепер носить її ім’я. Серед першочергових планів, встановлення пам’ятнику Софії Русовій в Олешні біля родової садиби просвітительки. Зокрема, продовжується конкурс на кращий малюнок-проект пам’ятника і вірш, присвячений Софії Русовій. На адресу фонду вже почали надходити перші роботи.    
     Нагадаємо, що нагородження переможців відбудеться 14 травня, тож поспішайте, чекаємо на ваші листи. Існує домовленість між фондом та відомим скульптором Геннадієм Єршовим (одна з його останніх робіт – пам’ятник Івану Мазепі в Чернігові), який зацікавився перспективою нової творчої роботи. І якщо ці плани втіляться в життя, то це буде перший у світі пам’ятник Софії Русовій.
      Але цим діапазон діяльності нашого фонду не обмежується. В цьому ж Ріпкнському районі знаходиться селище Добрянка, яке розташоване на самісінькому кордоні з Гомельською областю. На Чернігівщині Добрянка відома насамперед прикордонною залізничною станцією «Горностаївка» і футбольною командою «Полісся», якою понад 18 років опікується президент нашого благодійного фонду Іван Чаус. Селище також пов’язане з такими відомими особистостями як: Микола I, Олександр II, Катерина II, Ємельян Пугачов, Олександр Пушкін, Микола Костомаров, Євген Гребінка, Тарас Шевченко, Софія Русова. Це лише ті люди, факт перебування яких у Добрянці підтверджений історичними документами.
У XVIII-XIX століттях Добрянка була великою поштовою станцією на кінно-пішому тракті Одеса – Санкт-Петербург. Сюди, доречи, частенько приїжджала Софія Русова з батьком, щоб продати тут заїжджим купцям вироби гончарної справи, якою займалася родина.
     Щоб більше людей знали історію Добрянки і вчилися її поважати, президентом нашого благодійного фонду Іваном Чаусом вже не перший рік ведеться цілеспрямована робота у цьому напрямку. Наприклад, відкрито пам’ятний знак на честь 300-річчя селища, перебування в ньому відомого ватажка народних повстань Ємельяна Пугачова та отримання ним паспорту на Добрянському форпості. А на черзі – нова пам’ятна споруда. Це буде увічнення пам’яті про перебування в Добрянці усіх вищезгаданих особистостей. Можливо, у вигляді символічного стародавнього кілометрового знаку-межі з указанням відстаней до різних міст і списком відомих людей, які відвідували селище.
     Нинішньою весною, до 65-ї річниці Перемоги у планах фонду здійснення ще однієї благородної справи – встановлення пам’ятного знаку на місці військових поховань воїнів Червоної Армії у селі Грабові того ж таки Ріпкинського району (ці поховання було знайдено і досліджено пошуковим клубом «Патріот» у вересні минулого року, в Грабові знаходився військовий шпиталь до якого привозили поранених солдат, що брали участь в боях за Дніпро у вересні 1943 року).
      Отже, «фронт» діяльності нашого благодійного фонду доволі широкий. А добрих справ, як відомо, забагато не буває.
Переглядів: 831 | Додав: DimaX | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
1 Олександр ВОЛОЩУК  
0
На жаль, сьогодні майже неможливо встановити імена похованих солдатів (при них не було жетонів), але коли над їхніми могилами стоятиме поклонний хрест, їхні душі заспокояться: про подвиг Невідомого Солдата нащадки пам’ятають.
І нехай до цього місця майбутні вчителі приводять дітей. Історію треба пам’ятати, а героїв - шанувати.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz