Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

Ось і настали довгождані зимові свята. Мабуть, кожен з нас, і дорослий і малеча досить вірить у казку, чекає від них чогось дивовижного та надзвичайного, здійснення мрій, нових вражень та переживань, і звісно ж подарунків.

Перший зимовий гість, на якого ми з нетерпінням чекаємо, це звичайно Святий Миколай. Особливо добре знають про нього дітлахи, аби з настанням ранку перевірити, який же сюрприз чекає їх під подушкою?

Цього чудового свята президент Благодійного фонду Іван Чаус завітав до наймолодших – вихованців Ніжинського освітнього центру №13 ім. Софії Русової аби передати їм подарунки від Миколая. Директору виховного закладу Примушко Наталії Миколаївні Іван Чаус вручив подяку за практичне застосування педагогічних ідей Софії Русової в освітньо-виховному процесі, яка на протязі багатьох років віддає часточку свого серця маленьким вихованцям. Надзвичайно тепло, вдячно і радісно зустрічали діти та їх вихователі гостя, дарували пісні, віршики, танцювали та показували святкові вистави. 

Як завжди малюки зустрічають гостей у вишиваночках, а по центру святкового залу стоїть в рушниках образ святого Миколая. Кожне свято в цьому закладі по-справжньому особливе, сповнює  діточок любові до батьківщини та до рідних традицій.

Далі Іван Чаус вирушив до Шаповалівської загальноосвітньої школи, на базі якої знаходиться освітньо-виховний центр ім.. Софії Русової. Цими днями центр святкує  10-річний ювілей. Іван Петрович вже давно планував побувати тут, адже саме в Шаповалівці Борзнянського району з 1879 по 1881 р. Софія Русова жила разом з чоловіком Олександром та малолітнім сином Михайлом. В своїх «Споминах» згадує вона шаповалівський «Робінзонів хутір», місце, де вони мешкали. Нажаль, того будинку вже давно немає, тільки на його місці лишився камінь, який може точно вказати, де був розташований будинок… Тож в планах фонду встановити тут пам’ятний знак. Дуже вражає місцева школа – здавалось би звичайне село, проста сільська школа, але скільки тут всього цікавого знайшлося! Скільки зібрано та представлено творів Софії Русової (є навіть діючий музей її спадщини), чудові портрети просвітительки, оздоблені різьбою, рушниками.

Також в школі є чудовий музей українського побуту та історичний музей, в якому можна знайти предмети воєнних часів - навіть відому карту  взяття Берліну.

На стендах представлені фото кращих вихованців школи – багато з яких стали видатними людьми, досягли великих успіхів завдяки фундаменту, закладеному в стінах рідної школи.

Понад 36 років очолював навчальний заклад Товстоліс Михайло Дмитрович, чудова людина та надзвичайно талановитий педагог. Від фонду Іван Петрович вручив йому подяку та подарунки.

Дуже приємно було особисто поспілкуватися з учнями цієї школи, привітати з наступаючими зимовими святами та вручити пам’ятні подарунки. А вони в свою чергу, подарували Івану Петровичу сувенірні вироби ручної роботи, які самі і виготовляють.

Тож побажаємо їм натхнення та успіхів в навчанні, нехай  Новий рік та свята принесуть в домівки та в серця тільки найкраще!
ФОТОЗВІТ>>>
 
Переглядів: 535 | Додав: DimaX | Дата: 20.12.2011 | Коментарі (0)

Ці поетичні рядочки присвячую великій просвітительці, геніальному педагогу С.Ф.Русовій і Президенту благодійного фонду С.Русової Івану Петровичу Чаусу. Доземний уклін Вам, дорогий Іване Петровичу, за ту безцінну справу, яку Ви робите в ім’я повернення Софії.


Життям своїм Софія довела,
ЇЇ талант зоріє нам яскраво,
Вона в освіті стежку віднайшла…

Скоріше… шлях Чумацький, доленосний,
Який сьогодні знає всенький світ,
Характер мала ніжний і серйозний,
І різнобарвний, мов калини цвіт.

Куди тим холуям? Їм не збагнути,
Глибинність української душі,
І як тут зрозуміть і як почути
Як трунко пахнуть м’яти й спориші.

Для неї, для Софії, для Вкраїни,
Для тої…, що для себе не жила,
Життя поклала на вівтар країни,
У тому зміст і радість віднайшла…

Багатих і скупих у нас чимало,
Та годі, рахувати їх не слід!
Повірте, сонце над Олешнею вже встало
То Благодійний фонд прийшов у світ.

Сьогодні твоя постать оживає,
У «хаті радості», в кожнісінькім кутку,
У білім мраморі журавкою кружляє
Софія в Вузах, в школі, в дитсадку…

У вишиванках, мальвах і картинах,
У забавках, і маминих піснях,
Вона у посмішці маленької дитини,
У садівниць і вчених на вустах.

Не безталання ти, моя Вкраїно,
Бо маєш таких доньок і синів,
Ми вдячні тобі щиро і уклінно
Софії голос українців пробудив.

Н.М.Примушко , завідуюча дошкільного навчального закладу №13, освітньо-виховного центру Софії Русової, відмінник освіти України, лауреат обласної Премії імені Софії Русової
м.Ніжин

Переглядів: 656 | Додав: DimaX | Дата: 20.12.2011 | Коментарі (0)

3 грудня українське суспільство тринадцятий раз з світовим співтовариством відзначає Міжнародний день інвалідів. На сьогодні проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення.
Цього дня президент благодійного фонду ім. Софії Русової Іван Чаус особисто завітав до 20-річної Зубець Наталії в смт Ріпки, яка є з дитинства інвалідом з обмеженими рухливими можливостями, надав фінансову допомогу та цінний подарунок, поспілкувався з дівчиною та її батьками, обговорили проблеми, з якими щодня стикається ця родина.
Також президент фонду надав фінансову допомогу всім інвалідам смт. Ріпки та 5 інвалідам Ріпкинського району.
Так вже склалося, що в нашій країні люди з особливими потребами живуть ізольовано. З одного боку, якщо ми, звичайні громадяни, не зустрічаємо їх на вулицях, значить, їх ніби й немає? А з іншого боку, спробуйте на візку вийти з багатоповерхівки, в якій немає ліфту, а тим паче пандусу, чи проїхати в транспорті.  Нам так простіше: не знати, не бачити, не співчувати. Нічого не робити. Суспільство сліпе до цих проблем.
Тож не будемо байдужі до цих людей, не слід залишатися осторонь, адже їм більш ніж будь-кому іншому потрібна підтримка,  спілкування та людяність від оточуючих.
Переглядів: 516 | Додав: DimaX | Дата: 10.12.2011 | Коментарі (0)

11 листопада виповнилось 10 років з дня заснування Ріпкинської гімназії.

За плечима  навчального закладу десятиріччя наполегливої і сумлінної праці та навчання. За цей період гімназія стала освітянським флагманом району, осередком обдарованості, інтелігентності, культури і духовності. Це особливий — новаторський колектив, творча лабораторія  нових ідей, де створюються умови для самовдосконалення і самореалізації учнів та вчителів. До речі,  на базі гімназії успішно дії методичний центр Софії Русової, де широко підтримуються та впроваджуються в навчальний процес ідеї видатної просвітительки та педагога.

Президент благодійного фонду імені Софії Русової Іван Чаус привітав педагогів і учнів Ріпкинської гімназії з її десятирічним ювілеєм та надав фінансову допомогу для ремонту спортивного залу гімназії.

У заході взяли участь народні депутати України Михайло Чечетов та Віталій Корж, перший заступник голови обласної ради Іван Коробко, голова районної ради Віктор Бугай, голова Ріпкинської районної державної адміністрації Петро Головач,  запрошені.      

Гості  побажали колективу, учням та випускникам гімназії добра і щастя, творчих здобутків і світлого майбутнього,  впевненості у власних силах, невпинного руху вперед та прагнень до нових звершень.

А особливу подяку Іван Петрович висловив незмінному директору - Корж Наталії Миколаївні, яка вже стільки років поспіль очолює цей чудовий навчальний заклад, відкриваючи дорогу в майбутнє багатьом своїм вихованцям.

Переглядів: 548 | Додав: DimaX | Дата: 14.11.2011 | Коментарі (1)

День народження це особливе свято для кожного. Важко знайти людину, яка б не чекала з нетерпінням цього світлого і прекрасного свята, друзів, подарунків та привітань. І кожного разу цей день є особливим. Традиційно, ми бажаємо імениннику зустріти 100-річний ювілей, але для нашої ювілярки, про яку зараз піде мова, це побажання вже не є актуальним.

Анастасія Микитівна Спориш народилася в с. Новосілки Ріпкинського р-ну в 1910 році.

Багато подій минулого століття старенька бачила на власні очі. Вона є учасником війни та ветераном праці, виховала та виростила 5 дітей.

Незважаючи на вік, вона досить жвава та в доброму гуморі. Радо зустрічала гостей, які приїхали цього дня її привітати.

Окрім рідних та близьких теплими слова та подарунками Анастасію Микитівну вітав голова благодійного фонду ім. С.Русової Чаус Іван Петрович та голова Радульської селищної ради Ворчило Таїсія Михайлівна. 

Що можна побажати іменинниці в такий день? Цього разу їй 101 – 1 рік після 100, тож нехай він буде новим початком, новою енергією, новими мріями та прагненнями.

Щиро бажаємо ювілярці міцного здоров’я та зустріти ще не один ювілей!
Переглядів: 496 | Додав: DimaX | Дата: 03.11.2011 | Коментарі (0)

Справжнє козацьке свято з кулішем, ярмарком, конкурсами та розвагами відбулось у с Вербичи Ріпкинського р-ну за участі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, Ріпкинської гімназії, Любецької, Замглайської, Тарасо-Шевченківської та Вербицької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

 Іменинниками у цей день були 7 другокласників Вербицької ЗОШ, яких за старовинним козацьким обрядом були урочисто прийнято в козачата. Виконав же цю почесну місію Радник Наказного Гетьмана Українського реєстрового козацтва генерал-лейтенант Лобас Петро Павлович.

Постріл з «козацької гармати»  сповістив про відкриття районного патріотичного фестивалю «Козацькі розваги», яке урочисто оголосив відкритим начальник відділу освіти Ріпкинської райдержадміністрації Багмут Леонід Іванович. Він тепло привітав учасників і гостей з відкриттям, побажав міцного здоров’я, натхнення, перемог.

До цих щирих побажань приєдналися Полегешко Т.В. - завідуюча районним методичним кабінетом при відділі освіти, Корж Н.М. - директор Ріпкинської гімназії, на базі якої .знаходиться центр Софії Русової.

Юні «козаки» і «козачки» у яскравому національному вбранні демонстрували знання з історії України,, використовували елементи фольклору, етнографії, виконували українські танці та пісні.
Команди нагородили цінними призами та дипломами, які були придбані за рахунок відділу освіти та за кошти голови благодійного фонду С.Ф.Русової Чауса І.П., який привітав та особисто вручив цінні подарунки учасникам фестивалю. Юним козакам він побажав бути справжніми патріотами, поважати та любити Батьківщину і зберігати козацькі традиції та культуру.
Переглядів: 542 | Додав: DimaX | Дата: 27.10.2011 | Коментарі (0)

28 жовтня виповнюється 135 років з дня народження сина Софії Русової Михайла.

Миха́йло Олекса́ндрович Ру́сов – український політичний діяч, народився 28 жовтня 1876р в c. Олешня. Освіту здобув у Херсонській та Харківській прогімназіях. Вчився у Харківському університеті.
Драгоманівець і прихильник еволюційного соціалізму. Восени 1897 року, разом з Дмитром Антоновичем, Юрієм Коллардом, Боніфатієм Камінським, Панасом Андрієвським, Олександром Коваленком та іншими, стає співзасновником «Харківської Української студентської громади». Ця організація, на початку 1900 року, стала родоначальницею Революційної Української Партії, ідеологом якої був Микола Міхновський. Активний діяч української студентської громади в Харкові (1897 — 1900).
За участь у студентських заворушеннях у лютому 1901 року Русова виключили з університету та вислали до Полтави, де він зазнав ув'язнення. По звільненні емігрував за кордон. Навчався в Лейпцизькому університеті.
Ініціатор і один із засновників Революційної української партії, діяч УСДРП.
Співредактор закордонних журналів РУП «Гасло» і «Селянин».

Передчасно помер в 1909 р. внаслідок тяжкої хвороби.

Переглядів: 484 | Додав: DimaX | Дата: 26.10.2011 | Коментарі (0)

Незабутнє свято з піснями та вишиванками, пронизане українською духовністю та культурою, присвячене видатній просвітительці та педагогу Софії Русовій подарували діти та вихователі Ніжинського дошкільного центру №13 ім.. С. Русової.

В піснях та віршах згадували видатну просвітительку, її дитинство, молодість, праці та провідні ідеї в навчанні та вихованні молодого покоління.

Тематично цікаво побудований захід, атмосфера свята та звичайно ж його учасники не залишили байдужим жодного з присутніх.

Серед гостей цього дня були присутні батьки, вчителі, науковці, викладачі університету ім.. М.Гоголя. До свята завітав президент благодійного фонду ім.. Софії Русової Іван Чаус і подарував дитячому садку освячену ікону та солодощі для маленьких вихованців закладу.

Цікаво розповіла про історію створення садка завідуюча Примушко Наталія Миколаївна, педагог, вихователь та чудовий керівник цього надзвичайного та дивовижного закладу. Вже 17 років садок носить ім’я Софії Русової,  і рівно стільки ж на засадах та ідеях видатної виховательки та педагога тут виховуються справжні патріоти України.

Казкове оформлення закладу вражає з першого погляду, і навряд чи його можна порівняти з якимось іншим дитячим садком. В кожному куточку відчувається краплинка української духовності та культури, кожна часточка тут зігріває та несе в собі щось рідне серцю.

А головне це звичайно самі вихованці – вони як квіточки мальви, маленькі зірочки та вогники, які зростаючи в такому оточенні виростуть справжніми патріотами.

«Я приїжджаю в садок вже вдруге і щиро захоплююсь цією аурою, його оформленням, ідеями Софії Русової, які втілюються в навчально-виховному процесі. Ці ідеї мені дуже близькі, моя філософія та філософія діяльності нашого фонду полягає саме в словах видатної просвітительки «Для себе жити сумно і нецікаво».  Ми допомагаємо таким закладам, допомагаємо обдарованим дітям, дітям, які не мають батьків, - адже саме в молодому поколінні наше майбутнє і ми, дорослі, на їх шляху маємо бути опорою та підтримкою».

Також Іван Петрович сказав, що наступна поїздка буде до села Шаповалівка, Борзнянського р-ну, де свого часу жила та працювала С. Русова, та до Ніжинського державного педагогічного університету ім. Гоголя.


ФОТОЗВІТ>>>
 
Переглядів: 864 | Додав: DimaX | Дата: 13.10.2011 | Коментарі (1)

29 вересня 2011 р. напередодні Софіїного дня  в Чернігівському національному університеті ім.. Т.Г. Шевченка відбулось урочисте відкриття пам’ятної дошки Софії Русовій за участі відомого скульптора, автора дошки М. Беленя, заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань В. Тканка, ректора ЧНПУ ім.. Т.Г. Шевченка Носка М.О.,  начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Заліського А.А., голови благодійного фонду ім.. Софії Русової Чауса І.П., народного артиста України, кобзаря-лірника В.Г. Нечепи. На церемонії відкриття були присутні лауреати премії ім.. Софії Русової та студенти ЧНПУ. Це перша меморіальна дошка в Чернігівській області, присвячена видатній просвітительці.

Після урочистостей розпочала роботу наукова конференція «Русівськи читання», організована директором Інституту історії, етнології та правознавства Коваленком О.Б. спільно з благодійним фондом ім. Софії Русової.

На пленарному засіданні присутні мали можливість почути доповіді гостей конференції - проф.. Кононенка П.П., директора  Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії, професора Коваленко Є. І., завідувача кафедри педагогіки та педагогічної майстерності Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, завідуючої Ніжинського дошкільного закладу №13, освітньо - виховного центру Софії Русової Примушко Н. М., кандидатів історичних наук, доцентів кафедри історії та археології України ЧНПУ ім.. Т.Г. Шевченка Рахно О.Я. та Демченко Т.П., кандидата педагогічних наук, доцента кафедри етнології та краєзнавчо-туристичної роботи ЧНПУ ім.. Т.Г. Шевченка Юди Л.А..

Підсумки засідання підвів президент Благодійного фонду ім.. С.Русової Чаус І..П., завдяки фінансової підтримки якого відбулась ця значна подія. Іван Петрович наголосив на важливість проведення таких конференцій, необхідність відродження історії рідного краю та шанування таких видатних постатей як Софія Русова, і познайомив учасників з діяльністю фонду у відродженні спадщини видатної просвітительки та педагога.

Переглядів: 515 | Додав: DimaX | Дата: 02.10.2011 | Коментарі (1)

29 вересня 2011 р. в центральному корпусі Чернігівського національного університету ім. Т.Г. Шевченка відбудеться конференція «Русівськи читання», за  організації Інституту історії, етнології та правознавства спільно з благодійною організацією «Благодійний фонд ім. Софії Русової".

Конференція розпочнеться з відкриття пам’ятної дошки Софії Русовій за участі відомого скульптора, автора дошки М. Беленя, заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань В. Тканка, начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Заліського А.А., гостей конференції.

На пленарному засіданні присутні матимуть змогу почути доповіді проф.. Кононенка П.П., директора  Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії, професора Коваленко Є. І., завідувача кафедри педагогіки та педагогічної майстерності Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Коломійцевої В. В., доцента кафедри сучасної української мови Інституту філології Київського національного університету ім.. Тараса Шевченка та ін.

Початок: 10.00

Переглядів: 467 | Додав: DimaX | Дата: 27.09.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 14 15 16 17 18 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz