Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

7 лютого виповнюється 170 років з дня народження Олександра Олександровича Русова, відомого українського земського статистика, етнографа, фольклориста і громадського діяча, чоловіка Софії Русової. 
Дитинство 
Олександр Олександрович Русов народився 7 лютого 1847 р. в м. Києві в сім’ї росіянина — військового лікаря. Уже в дитинстві він почав розуміти, що поряд співіснують дві різні мови : одна, на якій треба вчити вірші й байки, а друга — якою вчитель пише вірші, а батько під акомпанемент гітари співає «Хлопче, молодче !». 
Київська громада 
У 1870 р. розпочалася активна діяльність Олександра Олександровича Русова як одного з найенергійніших і видатних членів Київської громади. Він брав участь у підготовці до видання історичних пісень М.П.Драгоманова і В.Б.Антоновича, працював над укладанням українського словника, здійснював екскурсії та експедиції по Україні, збираючи етнографічні матеріали, писав вірші, захоплювався музикою і співом (в опері М.Лисенка і М.Старицького «Різдвяна ніч» виконував роль Вакули). 
Подружжя Русових 
У 1874 р. дружиною Олександра Олександровича Русова стала Софія Ліндфорс (Софія Русова) — згодом відомий педагог, просвітниця. Олександр Олександрович відіграв вирішальну роль у її становленні як громадського діяча й ученого : «Він перший відкрив мені красу української народної поезії, заговорив до мене українською мовою, і без довгих промов та роз’яснень збудив у мене ту любов до нашого народу, яка вже ніколи не покидала мого серця і керувала моїми політичними виступами, всією моєю працею довгі літа». Життєвий шлях цих двох непересічних особистостей був нелегким. Але, як згадували ті, хто знав подружжя Русових, «рідко можна було зустріти таку пару, де б чоловік і жінка так підходили одне до одного, як Олександр Олександрович і Софія Федорівна. Обоє інтелігентні, широко освічені, вони були перейняті однією думкою — як найкраще прикрасити свої духовні сили, і разом з цим визначалися великою делікатністю і простотою у поводженні з людьми». 
Видання «Кобзаря» 
Навесні 1875 р. О.Русов отримує громадівське доручення : термінове виїхати за кордон і видрукувати максимально повний Шевченків «Кобзар», оскільки в межах Російської імперії це не можливо з цензурних причин. Той факт, що таку відповідальну справу, як видання «Кобзаря» за кордоном, доручили Олександру Олександровичу Русову, а не комусь іншому, свідчить про його значний авторитет серед громадівців. «Все всегда были уверены, что и Александр Александрович, и его молодая жена охотно сделают всё возможное для выполнения задач общественных, оставляя в стороне все свои личные удобства или неудобства»,— писав пізніше В.П.Науменко. 
Русови з радістю сприйняли доручення. Навесні 1876 р. друкування «Кобзаря» було закінчено. 
Робота статистиком 
Олександр Олександрович Русов влаштувався на посаду статистика в Чернігові. Коло інтересів Олександра Олександровича Русова не обмежувалося лише статистичною діяльністю. Олександр Олександрович Русов мав рідкісну здатність притягувати до себе людей, захоплювати їх своїми інтересами, ідеями, переконаннями. З ним приятелювали Л.І.Глібов, М.В.Лисенко, М.Ф.Сумцов, П.С.Єфименко, Панас Мирний, В.Г.Короленко, М.М.Коцюбинський, Б.Д.Грінченко. Помешкання Русових, хоч би в якому місті вони оселялися, перетворювалося завжди в те «інтимне вогнище», навколо якого збиралися місцеві громадівці, колеги, інтелігенція, друзі, молодь. 
Переслідування 
І все це робилося на тлі постійних стресів, викликаних неодноразовими арештами дружини, його самого, а потім і сина. Олександра Олександровича Русова, доброзичливого чоловіка, який викликав щирі симпатії й тепле ставлення у знайомих і малознайомих людей, влада зарахувала до «небезпечних елементів». 
Під час одного з обшуків на квартирі Русових жандармський офіцер особливо ретельно переглядав його листи, в яких часто зустрічалися такі висловлювання, як : «все, що веде до світла і добра», «рідна країна», «дорога батьківщина», «на користь рідного краю» або «на користь рідного народу», а ще більше «рідна Україна», «національна самосвідомість», «українське питання». У листах повідомлялося про вихід у світ окремих книжок, драм, повістей українською мовою; дехто з авторів звертався з різними проханнями: то прилаштувати українську книжку в магазин або допомогти видати щось, то помістити статтю в журнал. У всьому цьому жандарми помітили «сепаратизм». На такі звинувачення педагог відповідав : «Якщо в листах до мене багато говориться про Україну, то ви, безумовно, праві, що для мене не існує іншого народу, як той, який мене виховав. Я знаю, що є, наприклад, португальці, іспанці, але інтереси цих народів для мене зовсім відсутні. Допомагати виданню або розповсюдженню португальських або іспанських книжок і газет я ніяк не можу… 
— Але чого ж Ви хочете досягти виданням і розповсюдженням цих книг?—дивувався жандарм.— Можливо, Ви бажаєте, щоб будь-який Ваш хохол читав і книги і навіть газети своєю мовою ? 
— Безумовно, бажаю,— відповідав Олександр Олександрович.— І вже за дорученням двох земських губерній — Херсонської і Чернігівської — склав розрахунки, скільки буде коштувати для цих губерній влаштування такої кількості шкіл, яка б могла забезпечити загальну освіту, а значить загальну грамотність». 
Саратов 
У 1915 р. у зв’язку з першою світовою війною комерційний інститут евакуювався до Саратова. По приїзді здоров’я Олександра Олександровича Русова погіршало, і 8 жовтня 1915 р. він помер.
У листі до Гринченка від 9 вересня 1906 року Олександр Русов писав: «Хочется мені у Київ – що й казати! Там вмирати…»

Поховали його в Києві на Байковому кладовищі. Родина поставила йому пам’ятник із чорного мармуру, на якому викарбувано слова Т.Г.Шевченка : 
Раз добром зігріте серце 
Вік не прохолоне.  

Переглядів: 1013 | Додав: DimaX | Дата: 02.02.2017 | Коментарі (5)

Вперше за 20 років фестиваль пройшов без незмінного організатора -Вячеслава Вострякова, який нажаль цього літа пішов з життя… Людина, яка 20 років опікувалася цим фестивалем, людині завдяки якій за часи існування, фестиваль відвідало безліч безліч відомих бардів. Цьогоріч дуже багато бардів приїхало на фестиваль до Славутича аби віддати данину пам’яті його організатору – В’ячеславу Вострякову, завітав до Славутича і президент благодійного фонду ім.. Софії Русової, та приготував для гран-прі фестивалю цінні подарунки і професійну гітару для переможця. Іван Петрович, який був у дружніх відносинах з В’ячеславом Востряковим, у своїй промові сказав дуже теплі слова памяті В’ячеславу, та пообіцяв постійно підтримувати фестиваль авторської пісні у Славутичі. 

Переглядів: 651 | Додав: DimaX | Дата: 05.12.2016 | Коментарі (0)

30 вересня 2016 року в День Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, які постраждали та віддали своє життя за християнську віру. До сих пір людство захоплюється сміливістю та героїчністю юних християнок та їх матір’ю Софією, яка будучи глибоко віруючою християнкою, виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив’язуватися до земних благ. Мабуть і тому наша благодатна чернігівська земля подарувала нам таку талановиту людину на ім’я Софія Русова. 

25 років тому 30 вересня 1991 року вперше відбулось урочисте відзначення Софіїного дня, це стало справжнім поверненням в Україну патріотки, видатного громадського діяча, педагога – Софії Русової та її родини. Саме тоді урочистості відвідали – онучка Софії Русової – Ніна Ліндфорс, Андрій Жданович та багато інших нащадків видатної діячки, з США та Канади. 

Велика заслуга у поверненні ім’я Софії Русової на батьківщину, Галини Дацюк, Надії Самуляк, Людмили Синекоп, Володимира Єрмака, Раїси Решетнюк та інших. 

Цього року вкотре в селищі Олешня з нагоди свята та напередодні Дня вчителя пройшли широкі урочистості. На нього приїхало багато делегацій, в тому числі зі столиці: доцент Київського університету ім.. Бориса Грінченка – Коваленко Ольга Володимирівна разом із студентами, директор школи-дитячого садка імені Софії Русової Синекоп Людмила Олексіївна, голова Жіночого центру "Спадщина" Галина Дацюк, студенти та викладачі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського та інші.
Вони разом з президентом благодійного фонду ім. Софії Русової – Іваном Чаусом, спочатку відвідали Олешнянську загальноосвітню школу ім.. С. Русової, яка носить це почесне ім’я з 1993 року, де школяри привітали гостей літературно-концертною виставою, присвяченою родині Софії Русової, а також яскравим став виступ Галини Дацюк, яка розповіла всім присутнім подробиці першого святкування дня Софії у 1991 році. Потім всі гості відвідали пам’ятний знак та капличку де поховані батьки С. Русової. Також гості відвідали садибу Софії Русової, проникнувшись духом в тому місці, де колись жила та творила велика просвітителька, відома в усьому світі вчений, педагог та державний діяч, побували в музеї, поділилися враженнями. Доречі у всіх заходах прийняв участь заслужений гончар України, почесний громадянин Чернігівщини – 90 річний – Іван Бібік. 

Всіх присутніх зі святом привітав Президент благодійного фонду імені Софії Русової Іван Петрович Чаус, який вже довгий час опікується справою популяризації спадщини цієї без перебільшення видатної особистості. 

Переглядів: 720 | Додав: DimaX | Дата: 03.10.2016 | Коментарі (0)

1-3 липня, традиційно, біля села Олешня, на мальовничих на Голубих озерах вже в п’яте пройшов міжнародний фестиваль авторської пісні та свято купальської традиції. Метою фестивалю є розвиток, популяризація та пропаганда кращих досягнень в жанрі авторської пісні, збереження та розвитку традицій, виявлення та підтримки обдарованої творчої молоді, розширення культурних зв’язків та обміну досвідом роботи між учасниками з різних країн. Організували це чарівне дійство за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації і особисто першого заступника голови ОДА Леоніда Сахневича, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Благодійного фонду ім. Софії Русової, обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, Ріпкинської райдержадміністрації, Ріпкинської районної ради та Олешнянської сільської ради. В церемонії відкриття фестивалю взяв участь і привітав учасників голова райдержадміністрації Борис Мелашенко та президент фонду імені Софії Русової Іван Чаус. Виступаючи перед учасниками та глядачами, Борис Мелашенко зазначив: «Ми повинні зробити все, щоб ніколи не зміліли чисті джерела народної творчості, щоб молодь відкрила для себе унікальність культури предків, відчула міцність спільних слов’янських коренів, свято берегла традиції свого народу і передавала їх наступним поколінням. Наш поліський край – це благодатний край, де гармонійно поєднується краса природи і багатство людської душі. Сьогодні тут зібрались патріоти нашого краю і нашої Украъни, бо пісня – це дійсно душа народу, йде вона з глибини серця. Тож побажаємо всім учасникам свята вдалих виступів і нових творчих звершень». Потім на сцені з’являються перші учасники – юні виконавці театру студії «Феєрія», з патріотичними піснями та віршами. «Так, я люблю Україну, де народився, і хочу тут жити, - промовляють юні виконавці. І вітер раптом стих у верховітті дерев, прислухаються до цих слів і високі сосни, і замріяне озеро, над яким піднімається легкий серпанок туману, підсвячений багряним світлом  заходу сонця. На території свята також працювали виставки образотворчого та декоративно- прикладного мистецтва «Містечко майстрів». Ріпкинський район представляв народний умілець з Олешні Михайло Жук. Учасників свята вітали й творчі колективи району – артисти районного будинку культури та вокальний ансамбль «Вербиченька» з с. Убіжичі. У фестивалі взяли участь 16 музикантів, в тому числі і 2 ансамблі, а також наш земляк з Любеча – поет, композитор, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Тарас Тарасенко (з племінницею другокласницею Поліною). Барди та поети приїхали переважно з Києва та Чернігова. У складі журі були відомі автори пісень із Запоріжжя,  Миколаєва, Гомеля, що в Республіці Білорусь, а також музиканти з Чернігова. До початку конкурсу учасникам довелося пройти відбір. На розгляд журі, у складі якого були такі відомі барди, як: Віктор Байрак (Вінниця), Наталія Соболєва (Дніпро), Володимир Мотькунов (Білорусь), Олег Швидкой (Запоріжжя), кожен учасник представив не більше 5-ти власних пісень, з яких відібрали одну кращу. Конкурс тривав понад 2 години - усі присутні насолоджувалися як ліричними, так і емоційними виступами учасників. Насамкінець члени журі визначили переможців. У номінації - кращий виконавець - перемогла чернігівка Анастасія Коваленко, у номінації кращий ансамбль перемогу отримав колектив «Струни душі», а кращим поетом став Олександр Мороз з Чернігова. 

Більшість інших учасників також отримали перемоги в номінаціях, грамоти та призи. Яскравою ноткою став вихід на сцену організатора фестивалю бардівської пісні – президента благодійного фонду ім.. Софії Русової – Івана Чауса, який вийшов нагородити та преміювати володаря Гран-Прі фестивалю. Одноголосно, члени журі обрали переможцем конкурсу музиканта з Києва – В’ячеслава Бондарькова, який виконував казкову пісню, проте дуже глибокого змісту.
Після урочистої церемонії нагородження, своїми виступами глядачів порадували професійні барди - члени журі міжнарод ного фестивалю.

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на фестивалі, вийшли на берег  озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято Івана Купала. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм справило незабутнє враження. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. 

Ще до самого ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня...  

Переглядів: 808 | Додав: DimaX | Дата: 08.07.2016 | Коментарі (0)

1 - 3 липня 2016 року відбудеться V Міжнародний фестиваль авторської пісні та свято Івана Купала на Голубих озерах. 
Фестиваль збере не тільки конкурсантів, а й відомих бардів України, Білорусі та Канади. 
В перший день відбудеться урочиста церемонія відкриття фестивалю, гості та учасники матимуть змогу почути та насолодитися виступами відомих бардів, а другого дня відбудуться творчі майстерні, та власне конкурсна програма - автори та виконавці зможуть представити пісні у власному виконанні та позмагатися за звання лауреата в різних номінаціях. Головою жюрі конкурсної програми серед молодих виконавців цьогорічного фестивалю стане відомий бард Сергій Пономарьов, м. Мінськ (Білорусь). 

Родзинкою фестивалю в ніч з 2 на 3 липня стане театралізоване Купальське дійство з традиційними народними гуляннями, піснями танцями у виконанні кращих артистів обласного філармонійного центру, а на завершення свята на вас чекає концертно-танцювальна програма за участі відомих виконавців України та Білорусії. 

Тож не пропустіть можливість поринути у чудову романтичну атмосферу фестивалю. Світ гарної музики, цілющої води та літнього відпочинку чекає на вас!


 

Програма

V Міжнародного фестивалю авторської пісні на «Голубих озерах» та свята Івана Купала.


Організатори фестивалю:

Чернігівська обласна Державна адміністрація;

Департамент культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації;
Ріпкинська районна державна адміністрація.

Благодійний фонд ім. Софії Русової;

1 липня 2016

21:00 – Урочисте відкриття V міжнародного фестивалю авторської пісні на «Голубих озерах».
21:30 – Концертна програма за участі відомих бардів України, Білорусії, Канади.

2 липня 2016

15:00 – виставка художніх майстерень.
15:00 – 17:00 – Виступи художніх колективів.
18:00 – Конкурсна програма молодих виконавців в жанрі авторської пісні та поезії.
19:30-20:00 Виступ відомих бардів, лауреатів минулих фестивалів.
20:00 – Урочиста церемонія нагородження лауреатів фестивалю. Гала концерт лауреатів та гостей фестивалю.
21:30 – Театралізована фольклорна програма «Купальська ніч на Голубих озерах».
22:30 – Концертно-танцювальна програма присвячена святкуванню Івана Купала.

Оргкомітет

Переглядів: 774 | Додав: DimaX | Дата: 22.06.2016 | Коментарі (0)

Останні роки Голубі озера на Ріпкінщині відомі не лише своєю кришталевою водою та чистим повітрям соснового лісу. Тепер тут вирує насичене культурне життя, а берег великого Голубого озера приймає міжнародні фестивалі, зустрічі, спортивні змагання та конкурси. Про цьогорічний відпочинок на березі Голубого озера, а також про найближчі події району спілкувалися з нашим земляком, президентом благодійного фонду ім.. Софії Русової, Іваном Петровичем Чаусом.

-Іване Петровичу, що цікавого чекає на відпочиваючих в новому сезоні?

  • По-перше,  офіційне відкриття літнього сезону на Голубих озерах відбудеться 27 травня 2016 року. Не лише цього дня, але й протягом усього сезону на вас чекає багато приємних сюрпризів і новинок.
    Для мене важливо, щоб це чудове місце не перетворилося в «випити та закусити». Для мене важливо, щоб це місце було наповнене духовним змістом. Вже традиційно, ви матимете чудову нагоду стати учасниками та гостями міжнародних фестивалів і подій: це Свято Дружби, яке відбудеться до дня молоді спільно з нашими білоруськими друзями,  звичайно ж всіма улюблені Міжнародний фестиваль авторської пісні та незабутня ніч на Івана Купала;
    Міжнародний фестиваль латиноамериканських танців на Голубих озерах та інші події. Протягом літнього сезону відбудуться різні спортивні змагання, проведення яких анонсуватиметься заздалегідь, а по вихідних днях на вас чекають запальні дискотеки під відкритим небом з найкращими діджеями Чернігова та Києва

-Чи правда, що в день відкриття на сцені комплексу «Голубі озера» виступить гурт Hitoff band

  • Дійсно, цього вечора на сцені виступить легендарний гурт «Hitoff band», який виконає свої хіти, а також кращі світові рок-хіти. Крім цього на вас чекає Яскрава шоу програма та веселий відпочинок.
  • 28 травня стартує чемпіонат області з футболу Вищої ліги. Ви вже 24-й рік  опікуєтесь футбольним клубом «Полісся». Чого Ви чекаєте від своєї рідної команди?
  • В першу чергу нових відчуттів, задоволення вболівальників. У нас наймолодша і найперспективніша команда в області. Для мене важливо, щоб ми відкривали юні таланти, і щоб з’являлися «нові» Ярмоленки, Романчуки, Гавриши. В цьому сезоні, на мій погляд, моя команда здатна боротися за медалі.
  • Вихованець добрянського «Полісся», Андрій Ярмоленко буде виступати найближчими днями в складі Національної збірної на чемпіонаті Європи у Франції. Як Ви оцінюєте шанси нашої збірної?
  • По-перше, це велика гордість для добрянського «Полісся», для чернігівської «Десни», київського «Динамо», що гравець такого рівня пройшов ці команди і сьогодні входить до топ 20-ки кращих футболістів Європи. Перш за все, хотів би побажати нашій збірній виходу з непростої групи. Я думаю, що нашій команді під силу попасти до 4-ки к4ращих команд Європи.
  • За період депутатства Ви опікувалися молодіжним центром в Добрянці. Коли відбудеться  відкриття цього центру?
  • Даний центр буде справжнім подарунком для всієї  молоді Добрянки. Я дуже задоволений, що це сучасний молодіжний центр, в якому буде тренажерний зал, душові кімнати, більярдний зал, музичний клас, де молодь зможе культурно відпочити. Відкриття молодіжного центру символічно відбудеться на день захисту дітей - 1 червня 2016 року. Я вдячний всім хто допомагав і вірив в цей проект, особливо обласній адміністрації, районній адміністрації, будівельникам та всім, хто був причетний до цієї справи в такий непростий час.

Я дуже задоволений, що одна з моїх мрій здійснилася, і молодь Добрянки отримає культурний, духовний та фізичний розвиток. Адже наші діти, наша молодь є наше майбутнє! 

Переглядів: 672 | Додав: DimaX | Дата: 20.05.2016 | Коментарі (0)

50 років дошкільному навчальному закладу №13, золотий ювілей  чарівній «Берізці» з пріоритетним напрямком роботи національно-патріотичного і духовного виховання малого українця на засадах національної концепції Софії Русової.

         Це  «хата радості», «Колиска Дитинства і Любові» для 6тис. маленьких ніжинців! Цього дня святкувалася ще одна важлива подія – 160 річчя Софії Русової – фундатора національного виховання, професора, дорогої землячки імя якої ДНЗ №13 отримав першим на Чернігівщині. І це знаково!

         Два свята з’єдналися в одне  вишиваним перевеслом, як дві долі. З особливою шанобою і гордістю в урочистому вітанні до всіх  звернулися  секретар Ніжинської міської ради В.Салогуб, заступник начальника управління освіти  Н.Пономаренко, методист ММК , заслужений працівник освіти Л.Василевська,  колишні випускники, ветерани  закладу.

 Скільки тепла і щирих побажань, незвичайних  подарунків отримав садочок від   міського голови А.Лінника, депутата Ніжинської міської ради В. Башинського , голови президії працівників освіти В.Сорокіна,  військового  комісара В.Якущенка, від директора фірми «Лакс» А.Литвина, від цілої делегації  ніжинської поліції на  чолі з Т.Балабайко, від  давніх друзів громадської організації Ліга «Ділова жінка» на чолі з Т.Стратілат, від родини  батьків закладу, на чолі з головою піклувальної ради М.Максименко.

Батьківська родина це перші порадники і помічники в любі часи, бо багато років працює  заклад за принципом «Садок і родина -  сім’я єдина». Скільки їх активних і творчих, щедрих і розуміючих !  Слова найщирішої вдячності всім Вам, дорогі батьки.

Святковий  коровай і ювілейний торт, небачених розмірів, люб’язно подарував Ніжинський хлібзавод, директор  Я.Дмітрєнко.

Зворушливі слайди про Софію Русову, ліричні поезії, патріотичні пісні, запальні таночки перепліталися з історією становлення дошкільного навчального закладу, його зростання. Зволожені очі гостини,  мимоволі ловили колишні чорно-білі світлини  слайдів маленьких вихованців, молодого колективу садочка, пригадували, ділилися спогадами…

Атмосфера родинного, ювілейного дійства  зворушила всіх бо,  чи можна бути байдужим, коли   душа  від  спогадів , від радості за дітей  співає? Жовто-блакитні кульки, рукотворні деревця   «Саду духовності»,  надали  особливого, незабутнього колориту цієї зустрічі. Тож хай  і в подальші роки квітне   «Берізка», що працює за золотою спадщиною  Великої  Софії, з’являються  нові ідеї, цікаві традиції, а маленькі ніжинці і через десятиліття пам’ятатимуть і пишатимуться своєю вишуканою ,національною колискою.

 

      Завідувач ДНЗ, заслужений працівник освіти України     Н.Примушко

Переглядів: 611 | Додав: DimaX | Дата: 02.03.2016 | Коментарі (0)

Присвячена 160-річчю від дня народження видатного українського педагога в галузі дошкільного виховання, громадсько-освітнього діяча, письменниці, історика, етнографа, мистецтвознавця, літературного критика, однієї з організаторів жіночого руху, яка присвятила своє життя створенню національної системи виховання й освіти, - Софії Федорівні Русовій (уродженій Ліндфорс).

Переглядів: 708 | Додав: Svanila | Дата: 19.02.2016 | Коментарі (0)

В рамках святкування 160-річчя з дня народження Софії Русової в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулось нагородження кращих юних вокалістів, лауреатів ІІ відкритого  фестивалю української патріотичної пісні «Озброєні піснею». Засновниками та організаторами цього заходу виступили благодійний фонд імені Софії Русової спільно з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації. Він зібрав на свято купу шанувальників та всіх тих, хто поважає та цінує велику культурну спадщину, яку залишила по собі ця без перебільшення велика людина Софія Русова. Фондом було продемонстровано всім присутнім фільм «Шляхами Софії Русової», у якому було показано родину Ліндфорсів та розказано про їхнє життя

У святковому концерті прийняли участь та порадували своїм виступом: Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди», Академічний народний хор, Капела бандуристів ім.. О. Вересая, Народний артист України Василь Нечепа, викладачі та учні ріпкинської гімназії та артист розмовного жанру Дмитро Обєдніков.

Після цього відбулися виступи переможців фестивалю. Дуже важко було визначити хто з них найкращий, адже зовсім юні таланти нічим не поступаються вже досвідченим вокалістам. Їхній спів, пройшов крізь кожне серце, не залишивши байдужим жодного з присутніх глядачів.

З привітальним словом  до переможців звернулися: заступник начальника управління освіти та науки Чернігівської облдержадміністрації Олена Соронович,, почесний президент благодійного фонду Василь Нечепа, директор Ріпкинської школи-гімназії Наталія Корж та заслужений діяч мистецтв України  Олег Васюта.

На завершення події для нагородження вийшов президент благодійного фонду імені Софії Русової Іван Петрович Чаус, який вручив премію за І місце Ансамблю "Гармонія" Чернігівського колегіуму №11 і символічно стало те, що в цей момент зал піднявся стоячи з аплодисментами та сльозами на очах на честь присутньої в залі матері загиблого воїна української армії, який загинув під час проведення антитерористичної операції на сході України, випускника Чернігівського колегіуму №11 Володимира Близнюка.

Потім Іван Чаус запросив всіх переможців на V Міжнародний фестиваль на Голубих озерах та свято Івана Купала, який цього року відбудеться 1-3 липня.

Отже лауреатами фестивалю стали:

Гран-прі фестивалю: Анастасія Гніда - вихованка Козелецького будиноку творчості дітей та юнацтва

І місце: Ансамбль «Гармонія» - Чернігівського колегіуму №11

ІІ місце: Катерина Олешко – ліцей №22 м. Чернігів

ІІІ місце: Христина Полуян – вихованка Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва

Вітаємо переможців!

______________________________________________________

Шляхами Софії Русової

Переглядів: 657 | Додав: DimaX | Дата: 18.02.2016 | Коментарі (0)

16 лютого, на передодні святкування 160 - річчя з дня народження видатної громадської діячки Софії Русової, відбулася яскрава подія не тільки для Чернігівщини але й для всієї сучасної України. Перший в історії України пам’ятник Софії Русової було встановлено та відкрито  при вході Ріпкинської гімназії 

Президент благодійного фонду Іван Петрович Чаус не тільки надав фінансову підтримку для спорудженя цього пам’ятника , а й виступив зі словами вдячності людям, які сьогодні підтримують спадщину великої землячки, та висловив подяку тим, хто на початку ще 90 років, коли ім’я Софії Русової було не тільки забуте, а й практично на нього було накладене табу, прославляв її ім'я. Тому завдячуючи таким патріотам-інтузіастам як Раїса Решетнюк, Володимир Єрмак, Зоя Шило, які боролися в ті часи за встановлення справедливості в повернені ім’я Софії Русової до культурної спадщини України, вдалося це зробити, адже  тоді майже не можливо було назвати її ім’ям школу чи вулицю.

Велика заслуга в появі пам’ятника Софії Русової директора школи Наталії Корж, на базі якої завжди проходять круглі столи , русівські читання та вечори пам’яті.

Іван Чаус привітав та вручив їй почесну відзнаку від фонду та передав подарунки до музейної кімнати.

Переглядів: 655 | Додав: DimaX | Дата: 16.02.2016 | Коментарі (1)

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz