Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

В минулому році з успіхом пройшов перший фестиваль української патріотичної пісні «Озброєні піснею». Гран-прі отримав ансамбль «Дивоцвіт» зразкової вокальної студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв. Члени журі та глядачі до сих пір пам’ятають зворушливий виступ переможиці фестивалю, вихованки Козелецького будинку творчості дітей та юнацтва Анастасії Гнідої, якій стоячи опладував увесь зал, та яка потім  стала лауреатом фестивалю авторської пісні на Голубих озерах.

17 лютого в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм в рамках святкування 160-річчя дня народження Софії Русової, відбудеться нагородження лауреатів ІІ відкритого  фестивалю української патріотичної пісні «Озброєні піснею», організаторами якого виступили Благодійний фонд Софії Русової спільно з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації.

Попередній етап відбору пройде з 22 січня по 10 лютого 2016 року, в період якого всі конкурсанти висилатимуть свої аудіо та відеозаписи своїх творів, за якими будуть відібрані фіналісти, а потім переможці та лауреати фестивалю.

У конкурсі можуть брати участь учні загальноосвітніх шкіл міста та області та вихованці позашкільних навчальних закладів, а також конкурсанти з інших областей.

Лауреати будуть запрошені на V Міжнародний фестиваль авторської пісні на Голубих озерах та свято Івана Купала, який цього року відбудеться 1-3 липня.

Положення та умови участі у фестивалі можна знайти за посиланням:http://rusova.at.ua/03102009/pologenya_ozbroeni_pisneu.doc

Анкети з аудіо та відеозаписами можна присилати на електрону пошту:

ivan-chaus@mail.ru

Переглядів: 602 | Додав: DimaX | Дата: 20.01.2016 | Коментарі (0)

Бардівська пісня як той крик душі, почуття та біль поета, поєднана з духовністю, традиціями та ментальністю кожної людини. В ній закладено особистий характер, самоствердження самостійної та життєвої позиції автора.

Одним з яскравих проектів Благодійного фонду імені Софії Русової, який підтримує творчу молодь і вже здійснився та став одним з найпопулярніших на Україні, це міжнародний фестиваль авторської пісні на «Голубих озерах», родзинкою якого є Івано-купальске дійство.

1-3 липня 2016 року відбудеться вже п’ятий ювілейний фестиваль, на який з’їзджатимуться відомі барди та їх прихильники з усього пострадянського простору, та поряд з ними  відкриватимуться нові таланти в жанрі як авторської пісні так і поезії.

Завжди на цьому фестивалі  приймає участь і Чернігівський клуб авторської пісні «Трамонтана», який цими днями відзначив свій п’ятирічний ювілей. На свято завітав президент Благодійного фонду Іван  Петрович Чаус ,який привітав клуб зі святом та вручив цінний подарунок керівнику клубу Наталії Потапчук.

Переглядів: 558 | Додав: DimaX | Дата: 14.12.2015 | Коментарі (0)

Плекати патріотів -  справа не проста, бо потребує від педагогів і батьків  великої праці над собою, усвідомлення  високих цінностей  змісту і розуміння поняття патріотизму.

Виховним  ідеалом педагогічного колективу дошкільного навчального закладу №13 «Берізка»  є  формування  процесу  національного і духовного виховання  малого українця на засадах  золотих праць і Концепції національного  виховання Софії Русової, 

З метою підвищення фахової майстерності  педагогів та з нагоди 160 –річчя від дня народження великої  просвітительки, землячки, громадського діяча Софії Русової,  у дошкільному навчальному закладі  була проведена  цікава і змістовна робота творчої групи «Джерельна криниця»  з проблеми  «Виховання у дітей  духовності  і патріотизму  через уроки  доброти  В.О.Сухомлинського».

Мандруючи стежинками  інтелект-карти,  свою обізнаність і знання, творчий підхід до справи довели  вихователі Куранда І.В., Гнітій Л.О., Костандова І.В., Парубець Н.Г., Грицан О.В., Колесник А.В., Камінська О.М.. Презентація   авторських  дидактичних  ігор  пройшла жваво  і з великою зацікавленістю. Свою креативність  довели  молоді  вихователі  Стільник Ю.В., Максименко А.В., Вергун І.А., Вовк Н.М., Жук Ю.В. До цікавої дискусії  запросила  всіх  членів творчої групи досвідчена садівниця Хорешко Н.В., познайомивши  колег  з останніми  друкованими напрацюваннями  по творчості В.Сухомлинського  - «Патріотизм виростає з любові матері», в порівняльному аспекті  з  Концепцією національного виховання Софії Русової.

Хай скільки б не пройшло  десятиліть, але мудрість Софії залишиться свіжою  і актуальною: «Якщо ми хочемо бачити в нашій країні загальний національний добробут, ми перш за все мусимо організувати школу, що навчила б наших дітей служити добру, народу і рідному краєві».

 

                        Завідувач ДНЗ №13    Н.М.Примушко

Переглядів: 448 | Додав: DimaX | Дата: 10.12.2015 | Коментарі (0)

90-річний ювілей 25 листопаду святкує заслужений майстер народної творчості, відомий гончар Іван Іванович Бібік. Народився у 1925 році в селі Олешня, приймав участь в Другій світовій війні, за що нагороджений орденами та медалями. В своєму рідному селі живе з 1946 року, де працював гончарем в Олешнянському гончарному цеху. Один з найперших з 1991 року працює під опікою та є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Отримавши ремесло у спадок від дідів та прадідів, які також були гончарами, втілює віковий досвід та традиції гончарства поліського краю. В доробках майстра горщики, кувшини, миски, глеки та побутовий гончарний посуд Учасник різних регіональних, всеукраїнських та міжнародних заходів з народної творчості. В багатьох музеях України знаходяться твори майстра, а саме в Музеї народної архітектури та побуту, у Чернігівському історичному та художньому музеях.. Значима постать у сучасному традиційному гончарстві. Численні виставки, в тому числі і за кордоном, зробили його ім’я відомим.

На свято відомого гончара Івана Бібіка  приїхав та привітав з ювілеєм президент Благодійного фонду Іван Петрович Чаус. Їх давні та добрі стосунки вже давно поєднуються у співпраці з фондом.. Доречі на садибі Софії Русової в музеї знаходиться кімната, яка присвячена без перебільшення талановитому майстру сучасності Івану Бібіку.

Переглядів: 501 | Додав: DimaX | Дата: 26.11.2015 | Коментарі (0)

“Кохаючи свою національну культуру, дитина поважатиме й друга і націю й цікавитиметься їхнім життям, навчиться шукати й знаходити у вселюдській культурі ті скарби: художні, наукові й моральні, які можуть стати їй найріднішими, бо не нав’язані з боку, а органічно прищеплені до її душі” –  так колись казала великий український педагог, літературознавець і громадська діячка Софія Русова.

Благодійний фонд Софії Русової, який сьогодні опікується не тільки обдарованою молоддю, але й дітями-сиротами, зробив їм гарний подарунок.  З різних куточків України приїздять багато екскурсій, але цього разу за сприянням Івана Петровича Чауса в Олешню до садиби Софії Русової завітали діти з городянської школи-інтернат. Приємно що керівник цієї делегації Будник Марія Іллівна у 2015 році стала лауреатом премії імені Софії Русової.

Діти відвідали могилу батьків та родичів Софії Русової, побували біля пам’ятного знаку, а потім в музеї, який знаходиться в садибі Софії Русової, голова Благодійного фонду сам провів екскурсію та розповів про її життя та праці, батька і мати та цікавий історичний шлях цієї видатної родини. Дітям розповідь сподобалася й видалася дуже захоплюючою, тому вони активно ставили питання і цікавилися історичною постаттю.

По завершенню екскурсії Іван Петрович всім дітям вручив пам’ятні подарунки та солодощі.

 

Переглядів: 550 | Додав: DimaX | Дата: 31.10.2015 | Коментарі (0)

160 – річчю від Дня народження  

Софії Русової присвячується…

У 2016 році вся прогресивна громадськість відзначатиме 160-річчя від дня народження видатної землячки, представниці української культури, державного і громадського діяча, письменниці, вченого педагога, автора Концепції національного дитячого садка, але перед усім - великої патріотки України, яка поряд з М.Грушевським, Л.Українкою, М.Драгомановим уособлює в собі воістину хресний шлях до незалежності і соборності України.
Наш дошкільний навчальний заклад №13 вже 21 рік носить ім’я Великої Софії Русової першим на Чернігівщині серед садків. В стінах нашого садочка живуть, діють, спрацьовують принципи національного дошкільного закладу, про який так мріяла Софія Русова – педагог світового рівня , що палко усвідомлювала ідею національної освіти і сприяла реформуванню української системи на основі найсучасніших наукових досягнень.
Вересень 2015 . В дошкільному закладі проходять педагогічні читання тих великих праць Софії Русової , що по краплинці , по крихті вишукували –збирали, заховані в архівах і колишніх «спецфондах» бібліотек науковці НДУ ім.М.Гоголя під керівництвом Коваленко Євгенії Іванівни кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри педагогіки і педагогічної майстерності НДУ ім.М.Гоголя, наукового керівника дослідно-експериментальної роботи по створенню освітньої моделі «Саду духовності» у формуванні особистості малого українця.
Це були не просто педагогічні читання «Ясна зоря її життя…», це було «живе» спілкування з найповажнішою , найбільш світлою вченою - Софією Русовою через «Методичні містки» між наставниками і молодими садівницями, які працювали в парах. Ішло жваве обговорення думок, поглядів Великої просвітительки, тлумачення окремих висловів щодо національного виховання дитини, виховання в родині і т.д. Абсолютно всі думки приймалися, панувала творча, невимушена атмосфера змагань: «Хто ж знає більше?!» про захоплення Софії Русової , про перший дитячий садок на Україні, про її непростий життєвий шлях, як науковця, громадського діяча по невмирущих творах «Дошкільне виховання», «У дитячому садку», «В оборону казки».
Визначити кращих було дуже непросто, бо досить ґрунтовно відстоювали думки і погляди Софії пов’язуючи із сучасним дитячим садком і досвідчені садівниці, а це: Серга Т.В., Парубець Н.Г., Хорешко Н.В., Колесник А.В., Гнітій Л.О., Костандова І.В., Камінська О.М., Куранда І.В., Грицан О.В. і молоді – Максименко А.В., Стільник Ю.В., Жук Ю.А., Вергун І.А.. Це їх молодих садівниць сьогодні в День Віри, Надії, Любові і Софії урочисто посвятили у вихователі добірним зерном нового врожаю на щастя і творчу стежину.
Педагогічні читання присвячені Софії Русовій це не лише данина її ювілеєві, а й намагання спільно осягнути і зрозуміти сутність її життєвого кредо, сформульованого ще на початку минулого століття : «В житті кожної шляхетної людини має світити велика ясна зірка, щаслива доля рідного народу».
Нехай же відсвіт цієї великої мети – надії допомагає і сьогоднішнім поколінням з такою ж завзятістю і безкорисливістю працювати, як це робила впродовж усього життя Софія Федорівна Русова .
Н.М.Примушко, завідувач ДНЗ №13, відмінник освіти України

Переглядів: 547 | Додав: DimaX | Дата: 16.10.2015 | Коментарі (1)

30 вересня 2015 року весь православний люд відзначає День Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, які постраждали та віддали своє життя за християнську віру. До сих пір людство захоплюється сміливістю та героїчністю юних християнок та їх матір’ю Софією, яка будучи глибоко віруючою християнкою, виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив’язуватися до земних благ. Мабуть і тому наша благодатна чернігівська земля подарувала нам таку талановиту людину на ім’я Софія Русова.

Цього року вкотре в селищі Олешня з нагоди свята та напередодні Дня вчителя  пройшли широкі урочистості. На нього приїхало багато делегацій, в тому числі зі столиці: викладачі Київського університету імені Бориса Грінченка, директор школи-дитячого садка імені Софії Русової Синекоп Людмила Олексіївна, голова Жіночого центру "Спадщина" Галина Дацюк, студенти та викладачі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського та інші. Вони відвідали садибу Софії Русової, проникнувшись духом в тому місці, де колись жила та творила велика просвітителька, відома в усьому світі вчений, педагог та державний діяч, побували в музеї, поділилися враженнями, а потім в Олешнянській школі імені Софії Русової  відкрили її погруддя та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Всі урочистості відвідав та привітав всіх присутніх зі святом Президент благодійного фонду імені Софії Русової  Іван Петрович Чаус, який вже довгий час опікується справою популяризації спадщини цієї без перебільшення видатної особистості.

Переглядів: 722 | Додав: DimaX | Дата: 03.10.2015 | Коментарі (1)

Щороку  день знань завжди є особливо урочистим і хвилюючим, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Кожен мріє про радісне майбутнє та здобуття гарної професії. Але нажаль, не завжди мрії збуваються.
Боляче і гірко коли  імена випускників школи вже серед загиблих. Так, трагічно, на 25 році обірвалося життя випускника Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст.. №2 Дмитра Шелупця, який загинув в Дебальцево, захищаючи Батьківщину.
За фінансової допомоги благодійного фонду ім. Софії Русової в школі відбулось відкриття меморіальної дошки загиблому воїну. На церемонії присутні поклали квіти та вшанували Дмитра хвилиною мовчання. Президент Благодійного фонду Іван Чаус звернувся до присутніх з закликом не забувати тих, хто ціною власного життя захистив наше майбутнє.

Потім Іван Петрович побував на святі першого дзвоника, привітав вчителів та учнів с цим світлим святом та подарував цінний подарунок – принтер.

Переглядів: 559 | Додав: DimaX | Дата: 07.09.2015 | Коментарі (0)

3–5 липня на Чернігівщині в живописному місці на Голубих озерах відбулось відразу дві надзвичайні події. Саме напередодні купальської ночі розпочався вже традиційний ІV Міжнародний фестиваль бардівської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах». 
Фестиваль зібрав велику кількість не тільки конкурсантів, відомих виконавців з України, Білорусі, а й шанувальників бардівської пісні, прихильників відпочинку на озерах.
З кожним роком значно зростає якість та рівень проведення  фестивалю, - про це свідчить безліч позитивних відгуків від учасників та гостей.
В перший день відбулася урочиста церемонія відкриття фестивалю, з вітальним словом до присутніх  звернувся голова Ріпкинської РДА Борис Мелашенко. Далі гості та учасники мали змогу почути та насолодитися виступами відомих бардів, а другого дня  відбулись творчі майстерні, та власне конкурсна програма - автори та виконавці представили пісні у власному виконанні та позмагатися за звання лауреатів. Цьогорічний фестиваль став особливим тим, що зібрав і лауреатів конкурсу патріотичної пісні «Озброєні піснею», які мали змогу не тільки виступити, а і позмагатися у конкурсній програмі виконавців. Серед них гості почули–  незрівнянну виконавицю Анастасію Гніду (Козелець).
4 липня  відбувся гала-концерт лауреатів та дипломантів фестивалю, на завершення якого  вони отримали дипломи та подарунки від організаторів і звичайно ж масу позитивних та яскравих емоцій.
Лауреатів визначало авторитетне журі, в складі якого цього річ були такі відомі барди як - Ганна Киящук (м. Запоріжжя); Ольга Атременко (м. Київ); Олександр Ворох (м. Одеса); Юрій Єфімов (м. Київ); та Голова журі – Віктор Байрак (м. Вінниця), котрі як на відкритті фестивалю, так і на гала концерті показали на сцені свій високий професіоналізм і підкорили всіх присутніх своїм чудовим виконанням.

«Пісенна творчість є невід’ємною складовою національної культури. Саме у ній у найбільшій мірі знаходять своє відображення духовність, традиції та ментальність народу. Дуже гарно, що у цьому фестивалі гармонійно поєднуються українська традиція і авторська пісня», - наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич під час церемонії нагородження переможців фестивалю. Він висловив сподівання, що наступний фестиваль буде не менш масштабним та об’єднає ще більше авторів і виконавців бардівської пісні.

Отже за результатами ІV Міжнародного фестивалю авторської пісні на Голубих озерах цьогорічними лауреатами стали:

Номінація «Автор виконавець» - Галахова Оксана (м. Суми);
Жанр «Патріотична пісня» - Тарас Тарасенко (смт. Любеч);
Номінація «Кращий виконавець» - Анастасія Гніда (смт. Козелець);
Номінація «Авторська поезія» - Олександр Мороз (м. Чернігів);

Гран-прі фестивалю – Юлія Литвиненко (м. Чернігів).
 

Перед завершенням гала-концерту яскравою ноткою став вихід на сцену організатора фестивалю бардівської пісні – президента благодійного фонду ім. Софії Русової Івана Чауса. Саме він вручив почесні грамоти обласної ради Потапчук Наталії (м.Чернігів) та Вячеславу Вострякову (м. Славутич) за вагомий вклад в розвиток авторської пісні на Чернігівщині. Також спеціальні призи отримали відомі барди Юрій Єфимів (м. Київ) та Ганна Киящук (м. Запоріжжя). Несподівано для всіх присутніх  Іван Петрович зачитав дуже ліричного вірша, від котрого у багатьох присутніх забриніла сльоза…... І якщо організатора фестивалю така лірична душа, хіба це не привід для посилення впевненості у тому, що кожен наступний з них буде ще цікавішим. Цей неповторний фестиваль ще довго житиме в серцях та спогадах його  гостей та учасників.

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на святі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм справило незабутнє враження. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера.

Ще до самого ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня...

Переглядів: 666 | Додав: DimaX | Дата: 07.07.2015 | Коментарі (0)

3 - 5 липня 2015 року  відбудеться ІV Міжнародний фестиваль авторської пісні та свято Івана Купала на Голубих озерах.
Фестиваль збере не тільки конкурсантів, а й відомих бардів  України, Білорусі, США та Канади. 

В перший день відбудеться урочиста церемонія відкриття фестивалю, гості та учасники матимуть змогу почути та насолодитися виступами відомих бардів, а другого дня  відбудуться творчі майстерні, та власне конкурсна програма - автори та виконавці зможуть представити пісні у власному виконанні та позмагатися за звання лауреата в різних номінаціях. Головою жюрі конкурсної програми серед молодих виконавців цьогорічного фестивалю стане відомий бард Сергій Шпилєвський, м. Мінськ (Білорусь).

Окрім виступів бардів гості та учасники фестивалю матимуть змогу взяти участь у спортивних змаганнях, а щовечора на березі озера запалають ліричні пісенні вогнища.

Родзинкою фестивалю в ніч з 4 на 5 липня стане театралізоване Купальське дійство з традиційними народними гуляннями, піснями танцями у виконанні кращих артистів обласного філармонійного центру, а на завершення свята на вас чекає святкова дискотека!

Тож не пропустіть можливість поринути у чудову романтичну атмосферу фестивалю. Світ гарної музики, цілющої води та літнього відпочинку чекає на вас!

Переглядів: 543 | Додав: DimaX | Дата: 23.06.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz