Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2009 » Жовтень » 04
     За ініціативою та підтримкою благодійного фонду ім.. С. Русової 3 жовтня в с. Олешня Ріпкинського району відбулося справжнє свято культури та мистецтва. Наряду з відзначенням дня працівників освіти, вшановували пам'ять видатної просвітительки та педагога – Софії Русової.
Урочистості розпочалися з відкриття майдану Софії Русової.
     Символічно, що право «перерізання стрічки» одержала гостя з Канади – правнучка Русової – Орися Михайлівна Михалевич-Ткаченко, яка завітала до України разом з зятем Патріком. Зустрічали її по-домашньому тепло, з традиційним короваєм. «…Я вперше по-справжньому відчула свою Батьківщину..», - так казала зворушена Орися Михайлівна.
     Окрім керівництва Ріпкинського району – Віктора Бугая, Олександра Родинченко та Юрія Лемешка, на святі також були присутні гості з Києва, Чернігова, Ніжина та Прилук – серед них: академік Петро Кононенко – голова вченої ради Українського університету, ректор інституту українознавства, ректор  ЧДПУ ім.. Т.Г. Шевченка – Носко Микола Олексійович, Голова Всеукраїнського жіночого центру «Спадщина» Галина Дацюк, Голова Всеукраїнського союзу жінок - Надія Самуляк та ін.
     Учасники свята поклали квіти до пам’ятного знаку Софії Русової  та каплички – місця поховання її батьків.
     За сприяння фонду видатні викладачі Ріпкинського району отримали заслужені нагороди – почесні грамоти, подяки, нагрудні знаки та подарунки.
     Святкування продовжилось концертом, який розпочався виступом народного артиста України, кобзаря-лірника Василя Нечепи. Виступали і  заслужені артисти України, серед яких радували гостей своїми чудовими піснями М. Збарацький, М. Юськов, а також танцювальні колективи з Чернігова і місцеві колективи самодіяльності.
     Гості свята мали змогу завітати до садиби Софії Русової, спорудженої за сприяння відомого земляка, мецената Івана Чауса. Серед діючих об’єктів на території майбутнього туристично-музейного комплексу вже відремонтовано музей гончарної справи, започаткований свого часу родиною Ліндфорсів.
В майбутньому планується відновлення будинку Русової та створення тут освітньо-методичного центру.
     Свято супроводжувала виставка-ярмарок народних майстрів, де були представлені вироби гончарного мистецтва, кулінарні витвори, а також зразки української вишивки – ікони, подушки, рушники -  один з яких на згадку про Батьківщину повезла з собою до далекої Канади нащадок Русової – Орися Михалевич.  ФОТОЗВІТ>>>
Переглядів: 924 | Додав: DimaX | Дата: 04.10.2009 | Коментарі (2)

Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz