Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2010 » Жовтень » 04

Традиції створюють люди. В світі є чимало добрих традицій, про які згадують з посмішкою та які залишають в душах тепло та радість. Однією з таких світлих традицій стало для нашого благодійного фонду проведення мистецького свята пам’яті Софії Русової в Олешні. І з кожним роком свято привертає все більше людей, про Олешню починають говорити не лише в асоціації з гончарством, але і як про землю, яка подарувала світові видатного педагога. Хтось дізнається про спадщину Русової з нашого сайту, хтось з інших публікацій, але приємно з року в рік бачити тут все більше й більше гостей,  і не лише з України.
    Цього року до Олешні завітали поважні гості: перший заступник губернатора Чернігівської області Прокопенко С.М., голова Чернігівської обласної ради Романова Н.А., начальник головного управління соцзахисту населення облдержадміністрації, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації – Заліський А.А., голова Ріпкинської райдержадміністрації –Бугай В.П., голова районної ради. Лемешко Ю.І, директор Київського інституту українознавства Кононенко П., Голова Всеукраїнського жіночого центру «Спадщина» Галина Дацюк, Голова Всеукраїнського союзу жінок - Надія Самуляк, журналісти а також гості з Києва, Чернігова, Ніжина та Прилук та ін.

       Свято розпочали наймолодші вихованці Олешнянської школи ім.. Софії Русової, після чого видатні викладачі Ріпкинського району отримали заслужені нагороди – почесні грамоти, подяки, нагрудні знаки від Чернігівської обласної адміністрації, обласної ради та Ріпкинської районної ради.
Почесну відзнаку та медаль від Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира отримав президент благодійного фонду Чаус І.П. Почесну грамоту отримала також переможець конкурсу на кращий вірш, присвячений Софії Русовій, учениця Самоненко Тетяна. Присутні мали можливість почути презентацію уривків її поеми, якою зацікавився присутній на святі журналіст з Сполучених Штатів, – тож найближчим часом чекаємо, що цей надзвичайний твір вийде друком саме там.
    
Святкування продовжилось концертом, який розпочався виступом народного артиста України, кобзаря-лірника Василя Нечепи. Виступали танцювальні колективи з Чернігова, смт. Ріпки, місцеві колективи самодіяльності.
       Гості свята мали змогу завітати до садиби Софії Русової, де цього року на базі музею гончарної справи, започаткованої свого часу батьком Софії Русової Федором Ліндфорсом, була представлена колекція виробів гончарства Григорія Денисенка та його доньки Олесі Денисенко, яка особисто завітала до Олешні, на батьківщину свого талановитого батька.
     Свято супроводжувала виставка-ярмарок народних майстрів, де були представлені вироби гончарного мистецтва, кулінарні витвори, зразки української вишивки – ікони, подушки, рушники, чудернацькі вироби з дерева, - одним словом, кожен міг вибрати собі дещо на згаду про день педагога та Софіїн день.
     Сподіваємося, що наша традиція не залишить байдужими гостей свята, і буде щороку кликати повернутися до цього мальовничого куточку, захованого в соснових лісах Чернігівщини. День працівника освіти є загальновідомим святом, то чому ж не вшановувати в цей день пам'ять одного з найвидатніших педагогів України, яка подарувала країні перший дитсадок, перший буквар та зробила надзвичайний внесок в розвиток національної освіти та виховання.  То нехай ті квіти біля пам’ятного знаку завжди нагадують оточуючим про те, що тут шанують ту, яка справді віддала душу своїй справі заради майбутнього рідної держави та нації і цей пам’ятний знак є не просто сірий камінь, а часточка духовності,  вічної згадки вдячних нащадків.


ФОТОЗВІТ>>>

Переглядів: 729 | Додав: DimaX | Дата: 04.10.2010 | Коментарі (1)

Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz