Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2017 » Вересень » 08

Нещодавно у Чернігівському кіно-культурному мистецькому центрі (колишній кінотеатр імені Щорса) відбулося відкриття виставки «Симон Петлюра».
    Ця виставка, підготовлена Фундацією ім.. О.Ольжича, розповідає про життєвий і творчий шлях видатного державного і військового діяча, борця за волю України.
    З великим інтересом гості – офіцери та військовослужбовці Чернігівського залізничного полку, ознайомилися з архівними матеріалами виставки. Про життєвий і творчий шлях Симона Петлюри розповів науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

Бібліотекар обласної бібліотеки для юнацтва Володимир Єрмак представив унікальні матеріали, які розповідають про діяльність видатного педагога-просвітительки, державної діячки України Софії Русової в період Української революції 1917-1921 років та еміграції. Адже саме після палкої промови Софії Русової було прийнято рішення про повстання проти Гетьмана Павла Скоропадського у листопаді 1918 року. У період еміграції Симон Петлюра всіляко підтримував діяльність Русової. Їй передали слова Головного отамана: «Треба тепер, щоб Русова цілу Європу об’їхала й розповіла про стан України». І Софія Руссова, уроджений промовець, пристрасно й щиро це робила.
    Військовослужбовці Чернігівського залізничного полку також переглянули документальний фільм про життєвий  шлях Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри.

"ВЕЛИКЕ ВАМ СПАСИБІ, В.Ш. ПАНЕ ЄРМАК! ВИ РОБИТЕ ДУЖЕ ПОТРІБНЕ ДІЛО. ВИ ВИСВІТЛЮЄТЕ І РОЗПОВСЮДЖУЄТЕ ПРАВДУ. БУДЬМО!": Ольга Рудакевич (США), праонука Софії Русової 

Переглядів: 455 | Додав: DimaX | Дата: 08.09.2017 | Коментарі (0)


07-08 липня 2017 року в с. Олешня Ріпкінського району на території туристичного еко-комплексу «Голубі озера» вже вшосте відбулись Міжнародний фестиваль авторської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах». Організатори святкових заходів: Благодійний фонд ім. Софії Русової, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Шостий Міжнародний фестиваль авторської пісні «На Голубих озерах» розпочався 07 липня чудовою виставою «На Івана Купала» Чернігівського театру – інтеграції «Дивосад»  Відкрила фестиваль - заступник голови-керівник апарату Чернігівської обласної державної адміністрації, голова організаційного комітету фестивалю Наталія Романова, яка під час концертної програми виступила і в якості виконавиці, заспівавши відомі бардівські пісні в дуеті - експромті з головою журі фестивалю - президентом Асоціації діячів авторської пісні в Україні Вадимом Гефтером. Під час двох фестивальних днів перед глядачами виступили відомі автори-виконавці з міст Запоріжжя, Києва, Дніпра, Сум, Хмельницького, Чернігова, такі як: Олександр Вербицький, Анна Киящук, Юрій Єфімов, Сергій Городничий, Володимир Момот, Владислав Бондарков, Ірина Єременко, Олена Грицюк, дует «Парадокс» у складі Олександра Кропельницкого та Андрія Басенко та інші. Насиченою виявилась цьогоріч і конкурсна програма, конкурсний відбір та майстерні членів журі фестивалю тривали впродовж 5-ти годин поспіль, так багато виявилось бажаючих продемонструвати свої авторські твори, проте журі відібрало на фінал конкурсу лише 12 кращих виконавців. Приємно, що в більшості конкурсних творів була представлена патріотична складова, авторську поезію про війну на Сході України читала і мати загиблого героя АТО старшого солдата 13 БТРО Володимира Близнюка - Олена Белеванцева. За підсумками конкурсу переможцями фестивалю-конкурсу авторської пісні «На Голубих озерах-2017» стали в номінаціях: «Автор-виконавець» Тарас Тарасенко (смт Любеч), «Кращий виконавець» Інна Карцева (м. Прилуки), «Авторська поезія» Олена Белеванцева (м. Чернігів), «Колективне виконання» ансамбль «Голос душі» (м. Чернігів), «Автор музики» - Найда Юрій та Найда Віра (м. Хмельницький). Гран-прі фестивалю отримав відомий композитор, автор-виконавець, патріот-волонтер з м. Ніжина - Олексій Шевченко. Почесну місію закрити фестиваль та вручити Гран-прі виконали Президент Благодійного фонду ім. С. Русової Іван Чаус та перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич. Всі переможці конкурсу отримали дипломи та сувеніри від організаторів свята Благодійного фонду ім. С. Русової та Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА. У фіналі фестивалю всі його учасники, члени журі та оргкомітету за традицією виконали спільну бардівську пісню. 

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на фестивалі, вийшли на берег  озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято Івана Купала. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм справило незабутнє враження. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. 

Ще до самого ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня...  

Переглядів: 445 | Додав: DimaX | Дата: 08.09.2017 | Коментарі (0)

Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz