Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2015 » Жовтень » 16 » ЯСНА ЗОРЯ ЇЇ ЖИТТЯ…
ЯСНА ЗОРЯ ЇЇ ЖИТТЯ…
21:58

160 – річчю від Дня народження  

Софії Русової присвячується…

У 2016 році вся прогресивна громадськість відзначатиме 160-річчя від дня народження видатної землячки, представниці української культури, державного і громадського діяча, письменниці, вченого педагога, автора Концепції національного дитячого садка, але перед усім - великої патріотки України, яка поряд з М.Грушевським, Л.Українкою, М.Драгомановим уособлює в собі воістину хресний шлях до незалежності і соборності України.
Наш дошкільний навчальний заклад №13 вже 21 рік носить ім’я Великої Софії Русової першим на Чернігівщині серед садків. В стінах нашого садочка живуть, діють, спрацьовують принципи національного дошкільного закладу, про який так мріяла Софія Русова – педагог світового рівня , що палко усвідомлювала ідею національної освіти і сприяла реформуванню української системи на основі найсучасніших наукових досягнень.
Вересень 2015 . В дошкільному закладі проходять педагогічні читання тих великих праць Софії Русової , що по краплинці , по крихті вишукували –збирали, заховані в архівах і колишніх «спецфондах» бібліотек науковці НДУ ім.М.Гоголя під керівництвом Коваленко Євгенії Іванівни кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри педагогіки і педагогічної майстерності НДУ ім.М.Гоголя, наукового керівника дослідно-експериментальної роботи по створенню освітньої моделі «Саду духовності» у формуванні особистості малого українця.
Це були не просто педагогічні читання «Ясна зоря її життя…», це було «живе» спілкування з найповажнішою , найбільш світлою вченою - Софією Русовою через «Методичні містки» між наставниками і молодими садівницями, які працювали в парах. Ішло жваве обговорення думок, поглядів Великої просвітительки, тлумачення окремих висловів щодо національного виховання дитини, виховання в родині і т.д. Абсолютно всі думки приймалися, панувала творча, невимушена атмосфера змагань: «Хто ж знає більше?!» про захоплення Софії Русової , про перший дитячий садок на Україні, про її непростий життєвий шлях, як науковця, громадського діяча по невмирущих творах «Дошкільне виховання», «У дитячому садку», «В оборону казки».
Визначити кращих було дуже непросто, бо досить ґрунтовно відстоювали думки і погляди Софії пов’язуючи із сучасним дитячим садком і досвідчені садівниці, а це: Серга Т.В., Парубець Н.Г., Хорешко Н.В., Колесник А.В., Гнітій Л.О., Костандова І.В., Камінська О.М., Куранда І.В., Грицан О.В. і молоді – Максименко А.В., Стільник Ю.В., Жук Ю.А., Вергун І.А.. Це їх молодих садівниць сьогодні в День Віри, Надії, Любові і Софії урочисто посвятили у вихователі добірним зерном нового врожаю на щастя і творчу стежину.
Педагогічні читання присвячені Софії Русовій це не лише данина її ювілеєві, а й намагання спільно осягнути і зрозуміти сутність її життєвого кредо, сформульованого ще на початку минулого століття : «В житті кожної шляхетної людини має світити велика ясна зірка, щаслива доля рідного народу».
Нехай же відсвіт цієї великої мети – надії допомагає і сьогоднішнім поколінням з такою ж завзятістю і безкорисливістю працювати, як це робила впродовж усього життя Софія Федорівна Русова .
Н.М.Примушко, завідувач ДНЗ №13, відмінник освіти України

Переглядів: 543 | Додав: DimaX | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
1 Наталія Примушко  
0
До 160 річниці з дня народження Софії Русової

«Щоб виплекати любов – самим любити треба» або
на гостині у творчій групі садівниць
«Джерельна криниця»
Плекати патріотів - справа не проста, бо потребує від педагогів і батьків великої праці над собою, усвідомлення високих цінностей змісту і розуміння поняття патріотизму.
Виховним ідеалом педагогічного колективу дошкільного навчального закладу №13 «Берізка» є формування процесу національного і духовного виховання малого українця на засадах золотих праць і Концепції національного виховання Софії Русової, «Національній доктрині розвитку освіти в Україні у ХХІ ст.», «Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності», «Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді у закладах освіти».
З метою підвищення фахової майстерності педагогів та з нагоди 160 –річчя від дня народження великої просвітительки, землячки, громадського діяча Софії Русової, у дошкільному навчальному закладі була проведена цікава і змістовна робота творчої групи «Джерельна криниця» з проблеми «Виховання у дітей духовності і патріотизму через уроки доброти В.О.Сухомлинського». В ході підготовки роботи над проблемою, в дошкільному закладі було створено патріотичне середовище, зокрема його духовна складова, пройшов колективний перегляд кращих наробок педагогів, глибоке ознайомлення з інноваційними педагогічними технологіями через призму Концепції національного виховання Софії Русової. При цьому вихователі намагалися дотримуватися важливого принципу - особистий приклад патріотичного ставлення до подій, до оточення, а презентаційним етапом роботи творчої групи «Джерельна криниця», стало створення інтелект – карти : «Як плекати патріота, або свою любов до Батьківщини вселяю в серденько дитини».
Мандруючи стежинками інтелект-карти, свою обізнаність і знання, творчий підхід до справи довели вихователі Куранда І.В., Гнітій Л.О., Костандова І.В., Парубець Н.Г., Грицан О.В., Колесник А.В., Камінська О.М.. Презентація авторських дидактичних ігор пройшла жваво і з великою зацікавленістю. Свою креативність довели молоді вихователі Стільник Ю.В., Максименко А.В., Вергун І.А., Вовк Н.М., Жук Ю.В. До цікавої дискусії запросила всіх членів творчої групи досвідчена садівниця Хорешко Н.В., познайомивши колег з останніми друкованими напрацюваннями по творчості В.Сухомлинського - «Патріотизм виростає з любові матері», в порівняльному аспекті з Концепцією національного виховання Софії Русової.
Хай скільки б не пройшло десятиліть, але мудрість Софії залишиться свіжою і актуальною: «Якщо ми хочемо бачити в нашій країні загальний національний добробут, ми перш за все мусимо організувати школу, що навчила б наших дітей служити добру, народу і рідному краєві».

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz