Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » 2011 » Лютий » 07

Нещодавно голова Благодійного фонду ім. Софії Русової Чаус Іван Петрович відвідав старообрядницьку церкву св. Великомученика Димитрія в Добрянці. Це єдина старообрядницька церква, яка збереглась на сьогодні в Чернігівській області.  

Старообрядництво – це сукупність релігійних течій і організацій в руслі руської православної традиції, які були противниками прийнятої в 1650-1660-х роках  патріархом Никоном та царем Олексієм Михайловичем церковну реформу, метою якої була уніфікація Руської церкви з Грецькою церквою та передусім церквою Константинопольською. Реформа богослужіння спричинила розкол в Руські церкві,  і прихильники старообрядництва почали іменувати себе розкольниками. Старообрядці як і раніше, вважають лише себе в повній мірі православними християнами, розцінюючи Православну церкву Московського патріархату як інославну. Після Никоновської реформи почалися переслідування старообрядців, які в свою чергу почали масово переселятися в більш безпечні місця. Одним з таких поселень стало селище Добрянка.
       Відома Добрянка й тим, що тривалий час тут переховувався відомий ватажок селянських повстань Росії Ємельян Пугачов, який в 1772 році отримав паспорт на добрянському форпості. Після цього Є.Пугачов організував відоме селянське повстання в Росії.
      
Через Добрянку до середини ХІХ століття проходив поштовий Єкатерининський тракт Петербург-Одеса. В Добрянці побували відомі історичні особи: імператори Росії Микола І та Олександр ІІ, О.С.Пушкін, Т.Г. Шевченко, М.В. Гоголь, Є.П. Гребінка,  М.І. Костомаров, дипломат М.К. Гирс, П.Г. Тичина, В.І. Самійленко, С.Ф. Русова.
      
Особисто в своїх «Споминах» Софія Русова описує Добрянку так: «У віддалі 12 верстов від Алешні – містечко-слобода Добрянка, виключно заселена москалями старого загарту. Ця Добрянка й була нашою поштовою станцією й найближчим торгівельним пунктом. Коли в 60-х роках приїздив до Добрянки цар Олександр ІІ, він пропонував розкольникам провести залізницю на Гомель. Розкольники з хлібом-сіллю благали, щоб жодна залізниця там не проходила та не порушувала спокою їх замкнутого в казених лісах та наносних пісках містечка..»
     
Іваном Петровичем Чаусом вже встановлено пам’ятний знак до 300-річчя Добрянки та перебування Ємельяна Пугачова, а в майбутніх планах благодійного фонду розробка макету та встановлення пам’ятного знаку старообрядцям та видатним особам, які побували в Добрянці.  


ФОТО>>>
Переглядів: 738 | Додав: DimaX | Дата: 07.02.2011 | Коментарі (1)

Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz