Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

95-річний ювілей 25 листопаду святкує заслужений майстер народної творчості, відомий гончар Іван Іванович Бібік. Народився у 1925 році в селі Олешня, приймав участь в Другій світовій війні, за що нагороджений орденами та медалями. В своєму рідному селі живе з 1946 року, де працював гончарем в Олешнянському гончарному цеху. Один з найперших з 1991 року працює під опікою та є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Отримавши ремесло у спадок від дідів та прадідів, які також були гончарами, втілює віковий досвід та традиції гончарства поліського краю. В доробках майстра горщики, кувшини, миски, глеки та побутовий гончарний посуд Учасник різних регіональних, всеукраїнських та міжнародних заходів з народної творчості. В багатьох музеях України знаходяться твори майстра, а саме в Музеї народної архітектури та побуту, у Чернігівському історичному та художньому музеях.. Значима постать у сучасному традиційному гончарстві. Численні виставки, в тому числі і за кордоном, зробили його ім’я відомим.

На свято відомого гончара Івана Бібіка  приїхав та привітав з ювілеєм президент Благодійного фонду Іван Петрович Чаус. Їх давні та добрі стосунки вже давно поєднуються у співпраці з фондом.. Доречі на садибі Софії Русової в музеї знаходиться кімната, яка присвячена без перебільшення талановитому майстру сучасності Івану Бібіку.

Переглядів: 385 | Додав: DimaX | Дата: 26.11.2020 | Коментарі (0)

За підтримки Благодійного фонду ім.Софії Русової 28 вересня 2020 року на Чернігівщині відбулися урочистості, присвячені видатному педагогу-просвітительці, державній діячці України - Софії Русової та з нагоди свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.  На свято прибули численні гості з Києва, Чернігова, Прилук - науковці, освітяни, діячі культури, журналісти  Президент Благодіного фонду ім.Софії Русової - Іван Чаус нагородив почесними грамотами фонду та грошовими преміями кращих дослідників та популяризаторів життєвого і творчого шляху Софії Русової /Учасники свята вшанували пам,ять Софії Русової на Майдані Софії Русової в центрі Олешні. Опісля вони відвідали історико-меморіальний музей Софії Русової, який за власні кошти відновив Іван Чаус. Дуже цікавою була екскурсія до туристичного комплексу Голубі озера.
Більш того, 27 вересня відзначалась річниця існування Історико-меморіального музею Софії Русової. Експозиція,в с. Олешня, яку створили фахівці Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського – завідуюча науково-методичним відділом Валентина Луцька, наукові співробітники Микола Горох та Євген Населевець, розмістилася в будиночку на території садиби Ліндфорсів, де народилася Софія Федорівна. Нині нею опікується Благодійний фонд імені Софії Русової, який очолює Іван Чаус, котрий і виступив замовником музейного будівництва.
У відносно невеликому за площею приміщенні автори намагалися розкрити життєвий і творчий шлях видатної громадської та державної діячки. Окремі розділи присвячені її родині – батькам, брату та сестрам, дітям, друзям, розповідають про педагогічну діяльність як в Україні, так і в еміграції. Окрасою експозиції є меморіальні речі Софії Федорівни, передані її нащадками. Затишну домашню атмосферу створюють невеликий інтер’єр та камін. Знайшлося в музеї місце й розвиткові гончарних традицій села Олешня та майстерні, створеній Ліндфорсами.

Переглядів: 323 | Додав: DimaX | Дата: 06.10.2020 | Коментарі (0)

Сьогодні, 1 вересня, свій 70-річний ювілей святкує видатний кобзар, заслужений артист України, почесний голова благодійного фонду ім. Софії Русової - Василь Нечепа. Щиро вітаємо ювіляра зі святом, міцного вам здоров'я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах. Хай у вашому домі завжди панують мир і злагода, у серці – доброта, а у справах – мудрість та виваженість.

Переглядів: 430 | Додав: DimaX | Дата: 01.09.2020 | Коментарі (1)

Вечір пам'яті легендарного Володимира Висоцького відбувся на Голубих озерах. Детальніше дивіться у сюжеті.
 

Переглядів: 368 | Додав: DimaX | Дата: 28.07.2020 | Коментарі (0)

Голубі озера сьогодні – це ніби продовження духовної оази, створеної майже сто років тому серед соснових лісів у сусідньому маленькому селі Олешні сім’єю Ліндфорсів, із яких найвідоміші представники родини – Олександр та Софія Русові. Тільки-но послабився карантин, як і на Голубі озера, і в Олешню поїхали туристи. І приваблює людей тут не тільки гарний комфортний відпочинок на озерах, свіже соснове повітря та різні розваги. Кого не спитай, говорять, що тут особлива енергетика і багато таких культурних щирих до глибини програм, від чого розвидняється світ. А завдячуємо ми цьому насамперед засновникові фонду імені Софії Русової, меценатові Івану Чаусу, котрий опікується Голубими озерами за покликом серця.

Ось і позаминулої неділі ми ніби потрапили із традиційного життя та  побуту в інший світ.  А саме – на ІХ Міжнародний фестиваль бардівської (чи авторської) пісні.  Яким усі 9 років також опікується Іван Чаус.

- Іване Петровичу, розкажіть, що нового на фестивалі в цьому сезоні?

- Для мене цей сезон особливий через ситуацію, яка склалася у всьому світі. Відкриття його було на межі, як і всі масові заходи, через карантин. Я радий, що фестиваль відбувся. Хоча і бардів, і глядачів значно менше, але люди, які приїхали, отримали те ж саме задоволення і духовний заряд. Я дякую всім, хто все ж таки приїхав, а це – відомі барди Сергій Городничий із Сум, Вадим Гектор із Дніпра, Віктор Байрак із Вінниці, який є головою журі, В'ячеслав Бондарьков із Києва. Також мені приємно, що до нас приїхав Дмитро Долгов, теж із Києва, зі своєю унікальною концепцією виступу. Він пише свої теми, близькі до Окуджави та Висоцького.

 Маю сказати, що не розділяю музику та творчість за мовами. Я ділю її на духовну та недуховну, в мене немає інших критеріїв. Якщо я домовився з Борисом Гребенщиковим, що він тут буде, то він приїде. Також я запрошував справжній ансамбль "Пісняри", котрі є засновниками гурту і які буквально "порвали" публіку минулого року. Якщо мені подобається гурт "Скрябін", я  організую тут концерт на честь пам'яті Кузьми. До речі, інформацію про концерти та анонси завжди можна подивитися на нашій сторінці у Фейсбуці, або на нашому сайті http://ozera.cn.ua/

Розумію, пік епохи бардів уже минув,  але фестиваль добрий, духовний і його люблять.  На нашому фестивалі авторської пісні немає помпезності, все відбувається по-домашньому. У нас немає й дипломів, і давно вже все умовно: хто гість, а хто конкурсант. Є просто номінації, котрі характеризують кожного барда як індивідуальність. Тому я вдячний усім, хто приїхав – це Роман Гриньків, Олексій Шевченко, Олена Грицюк, Дарина Шатан, Тарас Тарасенко, Василь Гагарін, Сергій Городничий, Анатолій Рибін, Володимир Кравченко, В’ячеслав Бондарьков, Вадим Гектор, Дмитро Долгов…

Маю сказати, що журналістам «ДП» пощастило. Бо для нас грали й співали суперзірки авторської пісні Віктор Байрак, постійний голова журі фестивалю, та Костянтин Бучинський, котрий отримав гран-прі, також проводив репетиції і організовував справжній бардівський простір. Красно дякуємо!!!

А які веселі  розваги ви паралельно пропонуєте любителям Голубих озер? Одна є  дуже захоплива...

- Здогадуюся, про що мова. Це тролей, один із найдовших в Україні. На ньому можна за лічені секунди промчати над озером. Також ми пропонуємо прокат велосипедів, у нас є  каяки, байдарки, SUP-дошки, катамарани. І волейбольні майданчики. Також екскурсійні програми, такі, як наприклад, до садиби Софії Русової. А ще «лісові мандрівки». Одне скажу точно – у нас не нудно!

Принагідно повідомляємо, що 25 липня, в суботу, на Голубих озерах відбудеться вечір пам’яті Володимира Висоцького «40 років без кумира»!

Що таке "МістОК"?

Це унікальний  фестиваль творчості для дітей та молоді з інвалідністю. Засновником цього фестивалю є благодійний фонд імені Софії Русової. Співорганізаторка, разом із своїм театром «Міст», – відома в Чернігові Ірина Пісня.

Фестиваль мав відбутися назавтра, 12 липня. Як сказала Ірина, його проведенням треба завдячувати Іванові Чаусу, а ще народному депутатові Олегу Семінському, без чиїх вкладених коштів  цей фестиваль був би неможливим.

– Назва нового театру "Міст" розшифровується, як Молодіжний інтеграційний студійний театр. У ньому багато акторів різного віку, від 8 до 55 років. Я тоді думала, що б такого поставити найперше, аби було цікаво всім. І вибір припав на Вертеп. Ось 6 січня, перед Різдвом, ми зібралися всі разом… А "Міст" ще й тому, що ми повинні будувати мости між серцями. Люди з інвалідністю унікальні, чуйні. Ще декілька років потому я спостерігала, як люди йдуть зі спектаклів нашого «Дивосаду» (тодішній мій театр) зі сльозами на очах. І зовсім не розуміючи, що героїня – на інвалідному візочку.  Наші актори всі геніально передають образи своїх героїв. І в цих образах вони самі зцілюються. Ось хоча би Євген Батін. Йому вже за 30 років і в нього аутизм. Але грає так, що саме на його гру спеціально приїжджають дивитися, – розповіла Ірина Пісня й додала, – в організації фестивалю мені допомагала Марина Федосова, в минулому завліт Молодіжного театру.

А ми в свою чергу обіцяємо розповісти читачам про цей унікальний театр після відкриття сезону.

Завершився цей чудовий день  стилізованим святом Івана Купала, організованим народним хором  Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

І це справді було настільки неперевершено, що відчуття машини часу, зміни епох та прадавньої магії ще довго не полишало нас.

Переглядів: 372 | Додав: DimaX | Дата: 23.07.2020 | Коментарі (0)

10-12 липня 2020 року на території туристичного еко-комплексу «Голубі озера» вже в дев’ятий раз відбулись Міжнародний фестиваль авторської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах». Організатором святкових заходів незмінно є Благодійний фонд ім. Софії Русової. 

Дев’ятий  Міжнародний фестиваль авторської пісні «На Голубих озерах» розпочався 10 липня.  
Під час двох фестивальних днів перед глядачами виступили відомі автори-виконавці з міст Запоріжжя, Києва,Чернігова, Вінниці такі як: Дмитро Долгов, Владислав Бондарков, Сергій Гордничиц, Віктор Байрак, Вадим Гефтер та інші. Насиченою виявилась цьогоріч і конкурсна програма, конкурсний відбір та майстерні членів журі фестивалю тривали впродовж декількох годин.  За підсумками конкурсу переможцями фестивалю-конкурсу авторської пісні «На Голубих озерах-2020» стали в номінаціях: «Автор-виконавець» Тарас Тарасенко(м.Ніжин) , «Колективне виконання» група Дмитра Долгова (м. Київ ), «Глядацькі симпатії» - Олексій Шевченко(м. Київ), «Авторьска поезія» - Олена Грицюк(м. Київ). Гран-прі фестивалю отримала автор-виконавець Константін Бушинський, з міста Києва. 
Всі переможці конурсу отримали дипломи та сувеніри від благодійного фонду ім. Софії Русової. У фіналі фестивалю всі його учасники, члени журі та оргкомітету за традицією виконали спільну бардівську пісню. 
А по завершенню гала концерту, гості та учасники фестивалю, мали змогу зануритись у таємничу атмосферу свята Івана Купала. На березі голубого озера, вже вкотре, до уваги глядачів була представлена театрально-фольклорна програма артистами чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм. Духовна, таємнича, загадкова атмосфера, вогнища, зацікавлені, щасливі  очі людей- все
 це і є атрибутом,  вже всіма таких коханих фестивалю авторські пісні і свята Івана Купала на голубих озерах.

Переглядів: 362 | Додав: DimaX | Дата: 21.07.2020 | Коментарі (0)

Цими днями в Чернігівській обласній Державній адміністрації відбулась координаційна нарада під головуванням заступника ОДА - Наталії Романової.

Під час наради було обговорено організацію та проведення першого міжнародного фестивалю творчості для дітей та молоді з обмеженими можливостями.

Даний фестиваль засновано за ініціативи голови Благодійного фонду імені Софії Русової - Івана Чауса. Проведення фестивалю заплановано з 5 по 7 червня 2020 року, у Олешні на базі туристичного комплексу "Голубі озера". У фестивалі планують взяти участь делегації не лише з Чернігівської області, а й з усієї України, та гості з Білорусії та інших країн.

Переглядів: 561 | Додав: DimaX | Дата: 28.02.2020 | Коментарі (0)

На честь дня народження видатної української просвітительки, педагога - Софії Русової, у ріпкинській гімназії відбулась всеукраїнська науково-практична конференція "Педагогічні ідеї Софії Русової". Під час якої педагогами і гостями гімназії було пригадано життєві шляхи, та боротьбу Софії Федорівни за Україну, за українську мову, та гідну освіту для молоді. 

Переглядів: 421 | Додав: DimaX | Дата: 21.02.2020 | Коментарі (0)

"За вашу і нашу свободу" (Софія Русова і українська ідея) 18 лютого 1856 року народилася у с.Олешні на Чернігівщині видатний педагог-просвітителька, державна діячка України, соратниця Симона Петлюри - Софія Русова.
Все своє життя вона присвятила боротьбі за незалежність України та справі відродження духовності нашого народу.
За останні роки Благодійним фондом ім.Софії Русової було організовано чимало цікавих і змістовних заходів. Це, зокрема, відзначення пам`ятних дат - Дня Соборності України,170-річчя Олександра Русова,10-річчя Благодійного фонду ім.Софії Русової, відкриття пам`ятної дошки Олександру та Софії Русовим на обласній бібліотеці ім.В.Короленка, презентації "Мемуарів" Софії Русової у навчально-виховних закладах області, "круглі столи" тощо.

Нещодавно у обласній бібліотеці юнацтва було представлено книгу поетеси Ганни Верес-Демиденко "Крізь гул століть", видану за підтримки Благодійного фонду ім.Софії Русової та його голову Івана Чауса. У планах організаторів проекту-широкомасштабне відзначення у 2021 році ювілею-30-річчя повернення імені Софії Русової на Чернігівщину та створення на базі Обласної бібліотеки для юнацтва історико-культурного центру Софії Русової, який діятиме на професійній основі.

Переглядів: 540 | Додав: DimaX | Дата: 18.02.2020 | Коментарі (0)

5 лютого 1940 року пішла у вічність видатна просвітителька, педагог, громадський діяч - Софія Федорівна Русова. Громадського діяча, яка все своє життя присвятила боротьбі за незалежність України, за захист і підтримку української мови.
В рамках заходів присвячених дню пам'яті, за ініціативи благодійного фонду ім. Софії Русової було проведено патріотичний захід, присвячений життю та діяльності С. Русової.

Також за підтримки та сприяння благодійного фонду ім. Софії Русової, під час заходу було презентовано книгу Ганни Демиденко "Крізь гул століть". Автор якої, натхненна боротьбою та діяльністью видатної української патріотки та просвітительки Софії Русової, публікує дуже цікаві українські твори.

Пам'ять про нас живе - до поки нас пам'ятають!  

Переглядів: 386 | Додав: DimaX | Дата: 06.02.2020 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz