Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

Вчора в будинку художньої творчості в смт. Ріпки відбулось урочисте вшанування працівників освіти району, куди був запрошений президент благодійного фонду Іван Петрович Чаус, який привітав зі святом всіх вчителів району, вручив грамоти та премії від фонду, а також дав доручення забезпечити всі шкільні заклади Ріпкинського району футбольними м’ячами. За його словами, наша нація та наші діти повинні бути не тільки духовно багатими, а і здоровими.

Грамоти та премії з рук президента благодійного фонда за вагомий внесок у вивчення та пропаганду творчої спадщини видатної просвітительки, всесвітньо відомого педагога Софії Федорівни Русової та з нагоди дня працівника освіти, отримали:

Директор Ріпкинської гімназії Корж Наталія Миколаївна;

Керівник обласного центру ім.. Софії Русової Гарус Світлана Олександрівна;

Заступник директора з виховної роботи Олешнянської ЗОШ Глушка Тетяна Павлівна;

Вчитель молодших класів Олешнянської ЗОШ Шило Зоя Володимирівна.

Наприкінці зустрічі Іван Петрович запросив всіх присутніх на мистецьке свято пам’яті Софії Русової, яке відбудеться 2 жовтня в с. Олешня.
Переглядів: 725 | Додав: DimaX | Дата: 30.09.2010 | Коментарі (0)

Благодійний фонд ім. Софії Русової розпочав підготовку до мистецького свята памяті Софії Русової, яке відбудеться 2 жовтня в с.Олешня.
В програмі покладання квітів до пам’ятного знаку Софії Русової та місця поховання її батьків, наукові читання присвячені педагогічній діяльності  Софії Русової в Олешні, вручення нагород кращим вчителям району, виступ науковців та почесних гостей міста Києва, Чернігова та Гомеля, концертна програма за участі відомих артистів України.
Ведучий – народний артист  України, кобзар-лірник Василь Нечепа.
Свято супроводжуватиме святкова виставка-ярмарок народних майстрів.
Початок свята 11.00.

Переглядів: 692 | Додав: DimaX | Дата: 19.09.2010 | Коментарі (1)

Сьогодні свій день народження святкує президент благодійного фонду ім.. Софії Русової, Іван Петрович Чаус. Прийміть в цей день наші найщиріші вітання та ці рядки:

Бажаємо добра й любові

Наснаги в праці нелегкій

Нехай щаслива буде доля

І перешкод не буде в ній

Козацького для вас здоров’я

Удачі, щастя і добра

І в благородних ваших справах

Хай завжди Бог допомага!
Переглядів: 629 | Додав: DimaX | Дата: 14.09.2010 | Коментарі (3)

Справжні козаки, смачний куліш та мелодійна українська пісня…Саме таким було свято на козацькому подвір’ї з приводу ювілею відомого в Україні та за її межами кобзаря-лірника Василя Нечепи.

На околиці Носівки розташувалася хатина – дивовижний осередок козацтва, оточений відповідною атрибутикою. На подвір’ї в величезному казані вариться куліш, поряд – литаври, а далі козацькі клейноди і звичайно прапор України. В хаті справжній музей істрорії часів козаччини: є тут гетьманські булави, і кобзи, старовинні ікони, картини з зображенням запорожців, козацькі шаблі, лапті, в яких свого часу ходили наші предки, та багато-багато інших не менш цікавих речей старовини. Від такого просто подих зхоплює. А ще коли навколо всі ходять в українському національному вбранні, то і взагалі відчуваєш себе справжнім українцем.

Вітати ювіляра з’їхалось багато гостей та друзей, серед них представники владних кіл, з м. Києва, Чернігова, Славутича, особисто завітав на урочистості президент благодійного фонду ім. С.Русової Іван Петрович Чаус. Серед присутніх був колектив української народної пісні, а також ічнянські козаки, які  влаштували справжнісіньке шоу козацьких розваг – представивши номера на витривалість, вправність верхової їзди та володіння зброєю.

Букети квітів, теплі слова привітань, пісні та інші подарунки дарували Василю Григоровичу в цей день гості. А він в свою чергу радував присутніх своїм солов’їним співом. Нехай же ще довго його руки торкаються струн, а пісня летить далеко-далеко просторами рідної неньки України та за її межі.

 

 

Переглядів: 630 | Додав: DimaX | Дата: 08.09.2010 | Коментарі (0)

Сьогодні перший день осені, свято знань для багатотисячної армії школярів та студентів. Сьогодні освітні заклади знову відкриють свої двері, щоб розпочати новий навчальний рік, сповнений новими та цікавими знаннями, які стануть в пригоді у дорослому житті.

Для когось шкільний дзвоник пролунав сьогодні вперше. Напевно нема такої людини, яка не пам’ятає той день, коли вона вперше пішла до школи. Це день, сповнений радісними хвилюваннями, новими знайомствами, новими знаннями, про які ми пам’ятаємо, згадуючи запах новеньких шкільних підручників, яскраві барви осінніх айстр, троянд, святкові шкільні форми учнів та кольорові повітряні кульки.

Таким яскравим днем сьогодні стало перше вересня і для учнів Олешнянської школи імені Софії Русової, в якій зараз навчається 135 учнів. Вперше шкільний дзвоник пролунав для п’ятьох дітлахів, але незважаючи на невелику кількість, вони матимуть змогу навчатися в окремому класі. Як і має бути на справжньому святі, не обійшлось тут сьогодні без подарунків. На свято знань завітав голова благодійного фонду ім. С.Русової Іван Петрович Чаус, який вже не один рік опікується школою і цього разу вручив подарунки – футбольні м’ячі, канцелярське приладдя, а також портфелі для наймолодших школярів від Ріпкинської райдержадміністрації.

Пролунав перший дзвоник,  і відкрив дорогу школярам в країну знань
Переглядів: 745 | Додав: DimaX | Дата: 01.09.2010 | Коментарі (1)

Сьогодні святкує свій 60-річний ювілей почесний голова благодійного фонду ім. Софії Русової, народний артист України, кобзар-лірник, Василь Григорович Нечепа. Щиро вітаємо іменинника, бажаємо міцного здоров’я, довгих років життя, наснаги в роботі та успіхів у всіх починаннях. Нехай близькі та рідні оточують Вас любов’ю та турботою, а кожен новий день приносить лише радість. Нехай доля шле Вам добро, щастя та достаток, а віра, надія та любов будуть вірними супутниками на Вашому життєвому шляху. Нехай кобза та ліра ще довго звучать, даруючи людям чарівні мелодії у вашому виконанні.

Живіть довго, в щасті та благополуччі!

 

Переглядів: 622 | Додав: DimaX | Дата: 01.09.2010 | Коментарі (0)

Такому народові, який не має своєї школи й не дбає про неї, призначені економічні злидні й культурна смерть. Ось через що сучасним гаслом усякого свідомого українця мусить бути завдання: рідна школа на Вкраїні.
Русова С.


Понад півстоліття її твори були приречені на забуття, не визнавалися й піддавалися дискредитації.
Почуття гіркої втрати і великої прикрості викликає той факт, що кілька поколінь наших дошкільних працівників і вчителів не чули імені Софії Русової, не читали її творів, не знали її основних ідей. Сьогодні до нас повертається ім'я, і творча спадщина Софії Федорівни Русової - видатного педагога і письменниці, громадського і політичного діяча, палкої прихильниці національного виховання. І як не дивно, відчути довелося це на досить цікавому та несподіваному прикладі з власного життя, що не тільки приємно здивувало, але й довело, що все ж є в Україні заклади, де не лишезнають, але й активно втілюють в життя ідеї видатного педагога.  Читати далі>>>

Переглядів: 766 | Додав: DimaX | Дата: 21.08.2010 | Коментарі (0)

Доставка сборных грузов из Китая с отсрочкой платежа. Вчора в культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» відбулась наукова "Доставка сборного груза из Китая." зустріч, присвячена річниці заснування благодійного фонду ім. Софії Русової. Тут зібралися науковці, журналісти, представники громадських організацій, студенти. Зустріч мала досить історичний характер: згадувались сторінки історії рідної держави, часи гетьманства, видатні постаті в історії України, серед них і Софія Федорівна Русова, чиє ім’я  з кожним роком привертає все більше і більше уваги дослідників. Зокрема спілкувалися про важливість виховної справи для сьогодення, започаткованої великою просвітителькою та педагогом.

Зі вступним словом виступив президент благодійного фонду, Іван Петрович Чаус, ділився з присутніми планами на майбутнє щодо проекту створення музейно-туристичного комплексу «Садиба Софії Русової» в Олешні. Згадував  також важливих історичних постатей, якими відомий Ріпкинський район – це насамперед отаман Галака, і всім відомий Ємельян Пугачов, який проживав у Добрянці, а в 1772 році отримав паспорт на добрянському фарпості.

Далі присутні мали змогу перевірити свої знання з історії та взяти участь у цікавій вікторині, яку провів історик-краєзнавець Володимир Єрмак. Переможці отримали на пам’ять книги з історії України.

До слова було запрошено Івана Васильовича Зайченка, професора, завідуючого кафедрою початкового навчання Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка. Іван Васильович давно займається вивченням педагогічної спадщини Софії Русової, цій темі присвятив більшість своїх наукових досліджень, а також продемонстрував присутнім останній доробок – книгу «Педагогічна концепція С.Ф. Русової».

На завершення перед присутніми виступив кобзар-лірник, народний артист України, Василь Нечепа, заспівавши свій кобзарський гімн України.

Мелодія кобзи захоплювала та повертала в далеке минуле – багате минуле, забарвлене подіями та тими видатними людьми, завдяки котрим той час став  пам’ятним в сьогоденні, досвід котрих важливий в теперішньому і є важливим для наступних поколінь.

Переглядів: 749 | Додав: DimaX | Дата: 30.06.2010 | Коментарі (0)

         Село Олешня, що на Ріпкинщині, відоме своєю мальовничою природою. Тут, серед соснових лісів, зростала видатний педагог та просвітителька Софія Русова, ці місця є батьківщиною гончарів та привабливим місцем для митців та художників, адже оточуюча краса надихає творити, додає наснаги та сповнює новими силами.
        Неподалік від Олешні знаходяться голубі озера, відомі не тільки на Чернігівщині, а й далеко за її межами. Кришталево чиста вода озер, розташованих серед соснового лісу, має неабиякі цілющі властивості, тому недарма це місце є таким привабливим для відпочинку.
         Понад 250 тис. туристів з України, Білорусі, Росії, Польщі, Чехії, Америки, країн Балтії щороку приїжджають на голубі озера.
          Дивуються гості місцевій красі та радо повертаються сюди знову і знову. Так, минулого року Олешня з її природними дивами чарувала правнучку Софії Русової Ірину Михалевич, яка приїхала на Батьківщину з далекої Канади. Слів не вистачало, щоб висловити все захоплення пейзажами та природними багатствами рідного краю. Особливо зачарували гостю голубі озера, які беззаперечно можна назвати справжнім дивом.
         Чому ж саме тут вода така особлива?
         Справа в тому, що дно кожного озера вкривають залежи кварцового піску, який використовується для виготовлення скла. Такий пісок відрізняється від звичайного як властивостями, так і кольором, надаючи воді яскраво блакитного відтінку. Саме тому озера і називають «голубі».
           Площа найбільшого озера складає 25га, та має глибину  біля 20м.  Але й такої кількості місця на берегах озер не завжди буває достатньо через велике число охочих вдихнути на повні легені чисте повітря соснового лісу та насолодитися відпочинком біля кришталево-прозорої, блакитної води.
           Та Олешня радо приймає всіх бажаючих, соснові ліси не шкодуючи роздають свої багаті дари – гриби, суниці, малину, даруючи чудові варіанти дозвілля на природі.
          Приїздять сюди не тільки влітку: місце є досить привабливим для полювання та відоме своїми багатими мисливськими угіддями.
           Тож, не гайте часу і обов’язково завітайте в цей мальовничий куточок Полісся!  ФОТОЗВІТ>>>

Переглядів: 2121 | Додав: DimaX | Дата: 26.06.2010 | Коментарі (0)


     Нашому благодійному фонду 1 рік. Створений він був з благородною метою – відродження і збереження історичної та педагогічної спадщини видатної української просвітительки Софії Русової, життя якої було найтіснішим чином пов’язане з Чернігівщиною. За рік зроблено багато добрих і благородних справ, серед яких найбільш запам’яталися довгоочікувана розробка проекту, а згодом і початок будівництва музейно-туристичного комплексу «Садиба Софії Русової» в селі Олешні Ріпкинського району; кропітлива підготовка та проведення мистецького свята в Олешні з відкриттям Майдану Софії Русової та незабутній приїзд до Олешні правнучки Софії Русової Орисі Михалевич з Канади. Фондом проведено численні вечори пам’яті Софії Русової, надавалась допомога школам та малозабезпеченим дітям. Варто відзначити проведення цікавого та водночас дуже важливого конкурсу серед школярів області на найкращий макет пам’ятника С.Русовій та на кращий вірш, присвячений просвітительці. Не менш вагомою сторінкою цьогорічної діяльності стали реставраційні роботи на меморіальному комплексі Військової Слави в с. Грабові та встановлення пам’ятного знаку на місці поховань воїнів, померлих в 1943 році у польових шпиталях в селі Грабові Ріпкинського району, та ін.
     Ці  заходи гуртували освітян та педагогів, студентів та учнів загальноосвітніх шкіл, журналістів та всіх охочих. Адже саме в цьому руслі  працювала С.Русова. Хотілось би, щоб нашу діяльність знало та підтримувало якомога більше людей, оскільки  саме з  виховання починається суспільство та людина з великої  літери, людина свідома та духовно багата, яка зможе закласти основу багатої  та високорозвиненої нації.
     З цією метою наш благодійний фонд продовжує  розвиватися, встановлює  нові  контакти, ставить нові  завдання та цілі.
     Вже зараз з нами співпрацюють Національний  інститут Українознавства, Чернігівський Національний педагогічний університет, Чернігівське міське та обласне управління освіти, Чернігівський  історичний музей, Київський дитячий садок  ім. Софії   Русової, школи Чернігова та області, та  ін. Наша діяльність знаходить підтримку серед Софіїних нащадків, фонд веде активне листування з правнучками Русової  Орисею Михалевич, Людмилою Левицькою, Ольгою Рудакевич, які  зараз живуть в Канаді  та Сполучених Штатах.
     Зроблено чимало, але багато і планів на майбутнє. Це завершення спорудження музейно-туристичного комплексу в Олешні, розробка туристичного маршруту «Шляхи Софії Русової», відкриття пам’ятника Софії Русовій, щорічне проведення культурних свят, вручення нагород та премій видатним педагогам і талановитим школярам, збір матеріалів для майбутнього музею Софії Русової та музею гончарної справи, щоденна робота з поширення педагогічних ідей видатної просвітительки.
     Краще від будь-яких слів за людину говорять її справи. Софія Русова виховувала в українських дітях УКРАЇНСЬКЕ: мову, світосприйняття, культуру. І праця її не була даремною, - на Чернігівщині справи просвітительки-педагога і української патріотки здобули гідне продовження.
     Зерно добра, посіяне Софією на землі Ріпкинщини у минулому столітті, дало густий і благодатний колос у віці нинішньому.
Переглядів: 783 | Додав: DimaX | Дата: 21.06.2010 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 18 19 20 21 22 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz