Меню сайту
UKR                                  ENG
Головна » Архів матеріалів

9 травня 2015 року минуло 70 років з дня Великої Перемоги над фашистськими загарбниками. Це свято зі сльозами на очах, день пам’яті та вшанування загиблих героїв, які віддали життя, захищаючи рідну землю.

Щороку, президент Благодійного фонду ім. Софії  Русової Іван Чаус бере участь у заходах до дня Перемоги, за його фінансової підтримки встановлено та відреставровано безліч меморіальних дошок та пам’ятних знаків загиблим в Чернігівській області,  щорічно надається фінансова допомога ветеранам.

Цього дня Іван Петрович відвідав с. Задеріївка, де за його фінансової допомоги було відремонтовано пам’ятний знак герою-афганцю Савенко Віталію Петровичу, загиблому на початку війни.20-річний молодший сержант, санітарний інструктор Віталій Савенко неодноразово брав участь в воєнних операціях, під вогнем надавав першу медичну допомогу пораненим.Чергового разу, поспішаючи на допомогу, його  машина потрапила в засідку і в останні хвилини бою герой отримав смертельне поранення…

Далі відбулось урочисте покладання квітів на могилу учасника Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу, відомого снайпера 59-го  гвардійського Двінського стрілецького полку Петренко Степана Васильовича.  За роки війни знищив 422 фашиста, особисто підготував 17 снайперів з молодих воїнів. Нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни І ст., "Червоної  Зірки", 8 медалями.

В с. Радуль за фінансової підтримки Івана Петровича було відкрито меморіальну стелу Пам’яті жертв війни. На території селища  в часи війни розташовувалось п’ять госпіталів.

Приємно, що участь в даному заході взяла 90-річна працівниця госпіталю Леонова Тамара Федорівна, яка розповіла про жахи війни, про кількість загиблих, та поранених, яких рятували на її очах. Вона побажала попри все цінувати життя та мир, за які неодноразово доводилося боротися.

Нажаль, з кожним роком  все менше залишається героїв війни. Але пам'ять про тих, хто побував  в пеклі війни і віддав життя за свободу й незалежність, за нас з вами  - житиме вічно.

Переглядів: 526 | Додав: DimaX | Дата: 17.05.2015 | Коментарі (0)

Президент благодійного фонду ім. Софії Русової  Іван Чаус , з президентом федерації футболу Чернігівської області  Прокоповичем Г.В. та віце-президентом Свистуном А.В. та директором СДЮШОР «Юність» Курбаковим В.М вітали з Великоднем  бійців з АТО, що проходять реабілітацію та лікування в медичних закладах області, підтримали не тільки морально, а і смачними подарунками – фруктами та пасками. Особливо ж бійці зраділи футбольній формі, яка стала для них справжнім сюрпризом, охоче її приміряли та фотографувалися на згадку. Обіцяють після виписки з лікарні обов’язково поганяти м’яча та дотримуватися здорового способу життя. Подібні акції провели по всій країні. Вони мають на меті підтримати бойовий дух наших воїнів та допомогти у відновленні їх сил.

 

Переглядів: 518 | Додав: DimaX | Дата: 05.05.2015 | Коментарі (0)

17 квітня 2015 року відбувся довгоочікуваний та досить хвилюючий фінал обласного фестивалю патріотичної пісні «Озброєні піснею», в якому змагалися кращі з кращих юних вокалістів Чернігівщини.

Концерт розпочався вступним словом організатора фестивалю,  президента благодійного фонду ім. С. Русової, Івана Чауса. Іван Петрович подякував всім учасникам конкурсу,  побажавши успішного виступу у фінальній частині.

Досить складно було визначити  переможців, адже всі фіналісти виступили на високому рівні і не залишили байдужими глядачів та вболівальників. Оскільки саме ансамбль «Дивоцвіт» (м. Прилуки) став несумнінним володарем Гран-прі фестивалю, то два перших місця серед солістів поділили між собою Регіна Ганзенко (м. Прилуки) та Микола Морозов (м. Чернігів).

Отже, за підсумками фестивалю ми отримали такі результати:

Ансамблі:

Гран-прі фестивалю: Ансамбль «Дивоцвіт» зразкової вокальної студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв

ІІ місце – Вокальне тріо Зразкового художнього колективу, студії естрадно-народного співу «Сіверські перлинки» у складі Сєдої Світлани, Ілляної Діани, Щербакової Надії з Новгород-Сіверського Центру дитячої та юнацької творчості.

ІІІ місце - Гурт «Тріумф» Корюківського Центру дитячої та юнацької творчості «Україні»

Солісти:

І місце – Ганзенко Регіна, вихованка Прилуцької школи мистецтв

І місце - Микола Морозов, вихованець  Зразкової естрадної студії «Дивоцвіт», спеціалізована школа №2, м. Чернігів

ІІ місце – Гніда Анастасія, вихованка Козелецького будиноку творчості дітей та юнацтва

ІІІ місце- Дарина Грибань, вихованка Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва

Переможці фестивалю отримали запрошення від президента благодійного фонду виступити на Міжнародному фестивалі авторської пісні на Голубих озерах.

Ми щиро вдячні всім конкурсантам та неодмінно чекаємо на нові зустрічі!

Фотозвіт http://rusova.at.ua/photo/festival_quot_ozbroeni_pisneju_quot/29

 

Переглядів: 578 | Додав: DimaX | Дата: 18.04.2015 | Коментарі (0)

Ось і завершився перший етап обласного фестивалю патріотичної пісні «Озброєні піснею». На нашу адресу надійшло більше 200 заявок та відеоматеріалів від загальноосвітніх навчальних закладів, центрів дитячої та юнацької творчості та колективів зразкових вокальних студій. Тим самим Чернігівщина вкотре довела, що має безліч юних талантів! Висловлюємо вдячність всім, хто долучився до нашого конкурсу!
За результатами першого етапу, журі визначило 16 фіналістів, які змагатимуться за звання кращих у фіналі фестивалю, який відбудеться 17 квітня 2015 року в Чернігівському обласному палаці дітей та юнацтва. Запрошуємо підтримати учасників. Початок: 14.00
Фіналісти фестивалю:
1.    Акульонок Юрій, Остерський будинок творчості дітей та юнацтва
2.    Ансамбль «Дивоцвіт» зразкової вокальної студії «Натхнення», Прилуцька школа мистецтв
3.    Вокальне тріо Зразкового художнього колективу, студії естрадно-народного співу «Сіверські перлинки» у складі Сєдої Світлани, Ілляної Діани, Щербакової Надії, Новгород-Сіверський Центр дитячої та юнацької творчості Новгород- Сіверської міської ради Чернігівської області
4.    Вокальний ансамбль «Золоті зернята», Чернігівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №30
5.    Ганзенко Регіна Ігорівна, Прилуцька школа мистецтв
6.    Гніда Анастасія, Козелецький будинок творчості дітей та юнацтва
7.    Гончар Анастасія Юріївна, Ніжинський обласний педагогічний ліцей Чернігівської обласної ради
8.    Гурт «Тріумф», Корюківський ЦДЮТ
9.    Дарина Грибань, Чернігівський обласний палац дітей та юнацтва
10.    Микола Морозов, Зразкова естрадна студія «Дивоцвіт», спеціалізована школа №2, м. Чернігів
11.    Мороз Діана, Карпилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Срібнянського району Чернігівської області
12.    Постол Ірина, Чернігівський обласний палац дітей та юнацтва
13.    Солістка зразкового художнього колективу, студії естрадно-народного співу «Сіверські перлинки» Миненко Тетяна Василівна, Новгород-Сіверський Центр дитячої та юнацької творчості Новгород- Сіверської міської ради Чернігівської області
14.    Солістка зразкового художнього колективу, студії естрадно-народного співу «Сіверські перлинки», Сєдая Світлана Сергіївна, Новгород-Сіверський Центр дитячої та юнацької творчості Новгород- Сіверської міської ради Чернігівської області
15.    Ткаченко Ірина Сергіївна, Ріпкинський районний Центр дитячої та юнацької творчості
16.    Тріо «Світанок», Ічнянський районний Будинок дитячої та юнацької творчості

Переглядів: 618 | Додав: DimaX | Дата: 03.04.2015 | Коментарі (0)

Цьогоріч, 5 лютого виповнюються 75-ті роковини з дня, коли з життя пішла Софія Федорівна Русова, невтомний борець за свободу та незалежність нашої держави, яка присвятила все своє життя служінню високим ідеалам.  Вона була тим апостолом, що проніс через все своє життя ідею добра і справедливості.

Як вшановують пам'ять великої просвітительки сьогодні, розповів президент Благодійного фонду ім. Софії Русової, Іван Петрович Чаус.

  • З чим перш за все пов’язане ім’я Софії Русової для Вас?
  • Софія Русова посвятила всі свої сили, всю невпинну енергію протягом цілого півстоліття боротьбі за кращу долю українського народу. Взірцева громадянка, не покидаючи своїх обов’язків дружини і матері, - вона всі сили положила, щоб принести цінний вклад в культурне життя українського народу.
  • Які заходи проводяться фондом для вшанування пам’яті Софії Русової?
  • Щорічно проводяться вечори пам’яті, фондом підтримується проведення наукових конференцій та видання збірок публікацій, ми організовуємо різноманітні дитячі конкурси. За останні роки вже проведені патріотичні конкурси на кращий малюнок, кращий вірш та твір, фотоконкурс та інші. Такі речі спонукають дітей до творчості та пробуджують дух патріотизму  любові до своєї Батьківщини, а зараз це є як ніколи важливо і актуально.
  • Цьогоріч благодійний фонд також проводить черговий захід,  чи не так?
  • Звичайно. Благодійним фондом ім. Софії Русової  спільно з Обласним управлінням освіти і науки цього річ буде проведено фестиваль на кращу патріотичну пісню серед шкіл області «Озброєні піснею». До участі залучаються колективи або сольні виконавці шкіл, свої роботи вони можуть надіслати до 20 березня 2015 р.,а фінал відбудеться 17 квітня 2015р. в Палаці дитячої та юнацької творчості, де будуть названі імена кращих.
  • Назва фестивалю промовляє сама за себе…
  • Так, перш за все фестиваль проводиться з метою розвитку національних традицій, підтримки учасників АТО на сході України та до 70-річчя з дня Перемоги від фашистських загарбників. В рамках фіналу буде організовано благодійний збір коштів на підтримку наших бійців на сході.  
  • Досить відомим в Україні та близькому зарубіжжі вже став ваш Міжнародний фестиваль авторської пісні на Голубих озерах. Чим здивує учасників цьогорічний фестиваль?
  • Цьогоріч, на IV Міжнародному фестивалі авторської пісні на Голубих озерах, крім виступів відомих бардів, відбудеться конкурс молодих виконавців в жанрі патріотичної пісні. Гадаю, учасники підтримають таку ідею. Особливим він стане й тим, що лауреати фестивалю «Озброєні піснею» отримають запрошення виступити на Міжнародному фестивалі авторської пісні. Цього разу хочеться поєднати народне, національне і дати щось естетичне, красиве та веселе, водночас залучити талановиту молодь.
  • Бажаємо Вам знайти справжні таланти  та натхнення на подальші цікаві проекти і задуми! Подробиці участі та положення конкурсу можна знайти тут
Переглядів: 583 | Додав: DimaX | Дата: 04.02.2015 | Коментарі (0)

Закінчуючи рік та підводячи підсумки зробленого часто хочеться духовного спокою та затишку. За роботою ми часто не помічаємо та не знаходимо часу для важливих речей, але іноді потрібно зупинитися і озирнутися навколо.
Як багато в світі чудових місць та куточків,  де хочеться, долучитися до культурного та історичного, перенестися та зануритися в інші часи, відпочити духовно. 
Для президента благодійного фонду ім. Софії Русової Івана Чауса знайомство з глибинним духовним світом розпочалось з поїздки до Ієрусалиму. Мало кого залишить байдужим перебування в святих місцях життя та страждання Ісуса Христа, в місцях, де здається кожна піщинка та кожен камінь дихає величною історією християнства. Свята земля, де траплялись і продовжують траплятися дива та зцілення, де особливо відчуваєш свій духовний внутрішній світ та єднання з Творцем.       
На Україні також є храми, відомі своєю надзвичайною атмосферою, дивами і зціленнями, серед яких особливе місце посідає Свято-Успенська Почаївська лавра. Саме до цього храмового комплексу майже щороку приїзджає Іван Петрович. Дивує своєю історією  храм, а ще більше, відоме озеро Святої Анни, мощі великих святих Іова і Амфілохія  та  ті чудотворні ікони, які тут знаходяться. Вклонитися святиням  приїздять люди з усіх куточків України.
Неподалік знаходиться Гошевський католицький монастир – ще одна святиня, яка вражає простотою свого устрою і водночас величністю.
Не оминув під час своєї мандрівки святиням Іван Петрович і наш рідний край, побувавши в Чернігівському Єлицькому монастирі, монастирі святого Лаврентія , с. Вересоч, Густинському монастирі, Прилуцького р-ну.
Зараз ми всі на порозі Нового року. Це свято приходить до нас у часі Різдвяного посту – у добрій нагоді призадуматись, зважити і проаналізувати: як ми прожили рік, що прощається з нами. Що втратили а що набули? Чи побагатіли духовно?

Рік, що минає, був неоднозначний та складний для кожного українця.

У переддень Нового 2015 року хочеться побажати всім нам миру, міцного здоров’я, злагоди та віри. Віри в себе, віри в людей, віри в те, що, незважаючи ні на які перепони, будь-яка справа, якщо вона робиться від щирого серця, буде успішною. Давайте увійдемо в Новий рік із чистими помислами, наповнимо його добрими справами, гідними вчинками, любов’ю до наших рідних і близьких.

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Переглядів: 529 | Додав: DimaX | Дата: 31.12.2014 | Коментарі (0)

3 грудня 2014 р. в с. Олешня, Ріпкинського р-ну відбулось урочисте відкриття відреставрованого меморіального знаку видатному педагогу, громадському діячу, справжньому патріоту України Софії Федорівні Русовій. Меморіальний знак було виготовлено та встановлено на кошти, надані благодійним фондом ім. Софії Русової.

До заходу долучилися історики, викладачі та студенти ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка, президент благодійного фонду ім. Софії Русової, учні та вчителі Олешнянської школи.

Зі вступним словом до присутніх звернувся історик-краєзнавець В.Єрмак, заступник директора Інституту історії з виховної роботи, доцент Л. А. Юда, які наголосили на значущості діяльності Софії Русової на педагогічній ниві та для України загалом. Після цього, представники університету й Інституту історії урочисто поклали вінок на пошану С. Русової. Освячення меморіального знаку провів отець Євгеній, священник Катерининської церкви, м. Чернігів.

Учасники заходу також побували на садибі Софії Русової, завітали до музею, в якому ближче познайомилися з історією родини Русових-Ліндфорс, особистими речами та книгами Софії Федорівни,  родинними світлинами та унікальними гончарними виробами. Невеличку «екскурсію» музеєм проводили президент благодійного фонду імені Софії Русової І. П. Чаус та історик В. Єрмак.

Далі, студенти і викладачі побували в музеї Олешнянської школи ім. Софії Русової, в якому екскурсію гостям провели учні цієї школи.

Останній пункт зупинки на маршруті був у Ріпкинській гімназії, де учасники завітали до Центру педагогічної спадщини Софії Русової.

Історико-туристичний маршрут «Чернігівські шляхи Софії Русової» завжди радий бачити гостей та обов’язково розповість вам багато цікавого про історію та здобутки рідного краю.

Переглядів: 625 | Додав: DimaX | Дата: 05.12.2014 | Коментарі (0)

Як швидко плине час…Цьогоріч, Благодійний фонд імені Софії Русової святкує свій 5-річний ювілей. Незважаючи на всі труднощі, жодна хвилина не проведена марно з дня його заснування. Безперечно, всі пам’ятають чудові свята,  фестивалі та конкурси, проведені за підтримки благодійного фонду Софії  Русової. І це лише частинка його діяльності…
Детальніше про започаткування доброї справи, реалізовані проекти, та майбутні плани розповів голова фонду Іван Петрович Чаус.

  • Іване Петровичу, як виникла ідея створення благодійного фонду?
  • Ідея виникла досить спонтанно, після знайомства з історією родини Ліндфорс та діяльністю Софії Русової. Хоча я ще не до кінця пізнав її багатогранну спадщину, але її духовність та самовідданість на ниві просвітництва дають чудовий приклад  для наслідування.
    Творити не лише для себе, а й для інших, адже духовні цінності залишаються нетлінними. Часто згадую слова: «Скільки всього дано Людині! Потрібно лише все багатство з користю та розумно використовувати! Кожна людина має знайти свій світлий шлях і йти по ньому, створюючи щось корисне для свого народу. Ну а як же? Для себе жити сумно і нецікаво».
  • Розкажіть детальніше про діяльність фонду, кому ви допомагаєте?
  •  Все навіть перелічити важко, а можливо і недоречно. Скільки вже надано допомоги інвалідам, малозабезпеченим, обдарованим дітям, студентам, науковцям, ветеранам, військовим в зону АТО…Фонд приділяє велику увагу спадщині Софії Русової, але цим не обмежується. Наш край надзвичайно історично багатий, мені дуже цікава історія старообрядців в Добрянці, де залишилась єдина старообрядницька церква в нашій області, цікава доля Ємельяна Пугачова, який тривалий час перебував в Добрянці, де нашим фондом встановлено пам’ятний знак. Захоплюючою є історія стародавнього Любечу та святого Антонія Печерьского…Нас цікавить життєвий шлях святих Феодосія, Лаврентія, Філарета.. Тому про такі речі не хочеться говорити в пресі.  
  • Що із здійсненого  за ці 5 років для вас найважливіше?
  • По-перше, дуже складно було створювати музей Софії Русової. Спершу думав що створити музей можна за декілька місяців, але глибоко помилявся. Здавалося, маленьке приміщення – а скільки зусиль докладено для його створення. Спочатку був етап реконструкції та реставрації, який тривав біля року, ще понад 3 роки пішло на зібрання матеріалів, відтворення інтер’єру позаминулого століття. До цієї справи було залучено ряд провідних фахівців Чернігівського історичного музею ім.. В Тарновського. Багато ексклюзивних експонатів надані правнучками Софії Русової Ольгою Рудакевич та Іриною Михалевич з-за кордону – це численні фото, листування, особисті речі, книги та оригінали рукописів, за що їм висловлюємо велику вдячність. Друге, це започаткування міжнародного фестивалю авторської пісні та свята Івана Купала на Голубих озерах, який вже є досить відомим як в Україні, так і в сусідніх країнах….Ми заснували багато обласних конкурсів на різну тематику, в яких молодь та діти мають можливість реалізуватися духовно.

В майбутніх планах – проведення гончарного фестивалю, проведення дитячого фольклорного фестивалю, але все буде залежати не тільки від нас, а і від ситуації в нашій країні.

  • Проведення заходів такого рівня – справа нелегка. Звідки Ви берете натхнення для втілення своїх проектів?

Зрозуміло, що особистої вигоди з цього не маю. Все, що пов’язано з духовністю – для мене цікаво і важливо. Ми живемо в складний час, часто людям не вистачає хоча б маленької іскорки щастя. Даруючи ці чудові миті та переживання іншим і сам почуваєшся щасливішим. 

Переглядів: 488 | Додав: DimaX | Дата: 09.11.2014 | Коментарі (0)

Чим більше енергії кожна людина вкладає на благо рідного краю,  тим заможнішим і квітучішим він стає, і тим щедрiше віддячить  своїм громадянам у майбутньому.

Вже понад 20 років президент благодійного фонду ім. Софії Русової  Іван Чаус опікується своїм рідним селищем Добрянка. З року в рік Добрянка динамічно розвивається, зростає її економічний та культурний потенціал. Візитівкою вже давно став місцевий сучасний стадіон «Полісся» та футбольна команда, а встановлений пам’ятний знак Ємельяну Пугачову до 300-річчя Добрянки познайомить гостей з історією цього старообрядницького селища, яке стало свідком чималої низки подій.

Не можна не згадати роботу щодо благоустрою Добрянки, надано фінансову допомогу в будівництві  церкви, проведено безліч масових заходів до різних свят, Добрянка неодноразово ставала свідком багатьох цікавих подій та фестивалів.

Благодійний фонд не обмежує своє діяльності. Про це свідчить регулярна фінансова допомога Ріпкинський районній лікарні, дитячому садоку, допомога малозабезпеченим родинам, ветеранам та дітям-інвалідам.

Вагомий внесок зроблено в розвиток спорту.

Цього разу Іван Петрович завітав до Добрянскьої загальноосвітньої школи, в якій свого часу проходив педагогічну практику, та вручив її вихованцям футбольну форму.

Важливо, щоб кожен усвідомив   необхідність зробити свій внесок у розвиток рідного краю, подарувати частинку свого серця тому куточку, де народився та зростав.

Переглядів: 385 | Додав: DimaX | Дата: 30.10.2014 | Коментарі (0)

Сьогодні православний світ вшановує пам'ять святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Ці імена є найбільшими християнськими чеснотами, і закарбувалися в історії як уособлення мужності, незламності та самопожертви заради своєї віри.
Недаремно людина отримує те чи інше ім’я, впродовж життя воно має свій особливий вплив. Недаремно Софія – уособлення мудрості. Цього дня неможливо не згадати ім’я Софії Русової – мудрого педагога та наставника, життя якої стало  смолоскипом жертовності заради майбутнього Батьківщини.

Любов до України, прагнення бачити її могутньою Державою, стати на рівні з усіма народами світу в родині Ліндфорсів-­Русових — спадкові. Куди б не закидала їх доля.

Нині ім’я нашої землячки, видатного педагога, вченого, просвітительки, всесвітньо відомої громадської діячки, організатора першого в Україні дитячого садка, голови Української філії Міжнародної жіночої організації, автора концепції національної освіти, нової школи, нових підручників і посібників Софії Русової відоме в усьому світі. Шанують пам’ять цієї дивовижної жінки і на її малій батьківщині, в селі Олешні Ріпкинського району на Чернігівщині. Саме тут, у школі, котра носить ім’я Софії Русової, утверджуються і втілюються в життя принципи й засади її української педагогіки.

І як приємно, що саме вдома, у маленькій Олешнянській школі, сьогодні усе так, як і хотіла Софія. За її методикою навчається дітвора. І «українським щебетом наповнені наші дитячі садки», і з перших розумних кроків діти знають, чим живе їхня родина, і співають пісень «з бабусиної скрині». Софія Русова страждала і писала тоді, що «сучасна українська школа не дає дітям освіти, бо суперечить усім вимогам педагогічної науки, всім потребам народного життя, вона калічить розум і душу дитини, одриває дитину від родини, й, несвідому, кидає на розпуття без усякого виховання, без певної освіти, вона не відповідає духовному складові українського народу». Нині все змінилося. І наша українська школа — на шляху до своєї духовності. І в наших силах — продовжувати йти вперед, у напрямі своєї ментальності й сакральності.

Переглядів: 519 | Додав: DimaX | Дата: 30.09.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 8 9 10 11 12 ... 23 24 »
Пошук

Контакти
Block contentБлагодійна організація
"Благодійний фонд ім. Софії Русової"
тел.: +38(0462)640-165,
+38(050)313-44-68.
р/р 26005259800149
Код ЕДРПОУ: 36515335
МФО - 300863 в ПАТ "Кредитпромбанк" м. Київ
E-mail: s_rusova@i.ua

Партнери





Форма входу


Copyright MyCorp © 2024   Конструктор сайтів - uCoz